Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Activitatea serviciilor secrete străine în România a fost subliniată în raportul de activitate al SRI pe anul 2014, document prezentat de Radu Tudor în ediţia de duminică a emisiunii Punctul de Întâlnire.

Conform documentului, "evoluţiile geopolitice la nivel mondial şi regional înregistrate în 2014 au plasat România în zona de confruntare a intereselor şi influenţelor principalilor actori. Pe acest fond, s-au intensificat activităţiile serviciilor de informaţii străine pe teritoriul naţional având drept scop influenţarea actului decizional, obţinerea de informaţii de nivel strategic, lezarea intereselor de alianţă şi parteneriat ale României, afectarea valorilor constituţionale şi a mediului de convieţuire interetnic."

Daniel Savu, senator PSD şi membru în comisia de control a SRI din Parlament, a explicat că în domeniul de contraspionaj este un domeniu care nu poate să facă "deliciul presei".

"O acţiune de contraspionaj finalizată nu face întotdeauna obiectul unei duceri în judecată. Există alte mijloace între servicii, un schimb de spioni, ca să dau un exemplu extrem dar şi altele. Nici SRI nu este scos de pe acesată hartă şi noi, fiind graniţă NATO şi un punct foarte important în Europa, trebuie să ne aducem contribuţia la fondul de informaţii pe care îl trimite SRI către partenerii noştri. E o acţiune care nu se vede, dar este foarte importantă. (...) Vă spun o singură sintagmă, folosită de agenţii SRI: "

Fostul director al SRI, Costin Georgescu, a explicat că oamenii care lucrează în contraspionaj au o muncă foarte dificilă, care nu se bucură niciodată de popularitate.

În plus, Georgescu a povestit un caz de contraspionaj rezolvat de SRI, în timpul mandatului său:

"Este o meserie extraordinar de dificilă şi delicată. Face ţării un bine care nu se va vedea niciodată. Nu numai în România, în toate ţările e la fel. Fiecare caz are un specific. Daţi-mi voie să vă dau un exemplu: Cu nişte ani în urmă, am descoperit un spion. Clar, cu argumente. Nu am vrut să facem scandal pe plan internaţional. Se poate face, persoană diplomatică, expulzare. Şi am profitat de faptul că ministrul de Externe al ţării respective a venit în vizită în România, la preşedintele României. Preşedintele i-a explicat cazul şi l-a rugat pe ministru să îşi retragă agentul, elegant. Ministrul nu a vrut să creadă aşa ceva. Preşedintele m-a sunat şi m-a rugat să prezint argumente, ceea ce am şi făcut. Ministrul şi-a cerut scuze şi a plecat a doua zi din ţară. Nu a ieşit nimic public, dar s-a rezolvat o problemă."


Comentarii

Aurel Serviciile secrete straine, inteleg,incearca sa influenteze actul decizional ? Si atunci de ce nu lasam coruptia pe seama politiei, ca tot este vorba de mita de la oamenii de afaceri, cu fonduri prin Cipru si partidele care le-a promis protectie,si SRI sa ne aduca la proces demnitarul care intra in contact cu serviciile ? Informatiile se dau pe bani.Multi, ca la americani !

5 octombrie 2015 10:51

gugustiuc HAi sa fim seriosi... Ne spuneti si noua ce servicii straine inafara de CIA si Mossad, M 16 si cateva arabesti???????? Si ca in fata lor stati 4X4????? MAi lasati-ne!!!!

5 octombrie 2015 2:09

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.