Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Comisia pentru statut a aprobat raportul la legea pensiilor parlamentarilor, stabilind că aleşii care au avut minimum un an de mandat - nu șase luni cum era iniţial - vor primi pensii speciale şi că deputaţii şi senatorii au dreptul la aceste pensii la încetarea mandatului şi dacă nu sunt realeşi. Decizia finală va fi luată de plenul Parlamentului.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un an de activitate parlamentară.

Nu beneficiază de indem­nizația pentru limită de vârstă parlamentarii care au fost condamnați definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracțiuni de corupție. Această prevedere a fost menținută de comisia de statut, deși a generat numeroase controverse pentru că permite încasarea de pensii speciale de către parlamentarii care au fost condamnați pentru infracțiuni comise în exercitarea altor funcții. Comisia a introdus şi alte infracţiuni pentru care deputaţii şi senatorii, dacă au fost condamnaţi, nu vor beneficia de pensii speciale, şi anume pentru ultraj, tulburarea de posesie, distrugere calificată, distrugere în culpă.

Promisiunea lui Dragnea

Legea pensiilor pentru parlamentari se află în faza de reexaminare, după ce preşedintele Iohannis a respins promulgarea ei. Comisia de Statut a analizat în urmă cu două săptămâni cererea de reexaminare, fără a ţine cont de mare parte din recomandările şefului statului. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, atunci, că trebuie „cântărit“ mai mult în privinţa legii pensiilor parlamentarilor, arătând că poate este bine să se regândească întreg sistemul de pensii. După declarațiile lui Dragnea, raportul a fost retrimis la comisie de plenul Parlamentului în data de 9 septembrie. Cu toate acestea, comisia condusă de Bogdan Niculescu Duvăz (PSD) a păstrat o parte din prevederile controversate. Și liberalii au avut o atitudine contradictorie. Deputatul PNL Mircea Toader a declarat, ieri, că liberalii au votat în favoarea cererii de reexaminare a proiectului privind pensiile parlamentarilor, pentru a rezolva obiecţiile preşedintelui, însă PNL nu este de acord cu legea în ansamblu şi va vota împotriva ei în plen.

Integral pe România Liberă