Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Liviu Dragnea s-a lansat în cursa pentru şefia PSD de pe prispa Teleormanului natal. Ascensiunea lui Liviu Dragnea la şefia PSD seamănă cel mai mult cu venirea lină a lui Adrian Năstase în fruntea partidului. Astfel, este pentru prima oară după 2001 când la Congresul PSD nu izbucneşte un război intern total.

Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea şi-a anunţat duminică, oficial, candidatura la preşedinţia partidului în cadrul conferinţei judeţene a Organizaţiei PSD Teleorman. Organizaţia PSD Teleorman a fost cea care l-a propus pe Dragnea pentru această candidatură, aminteşte JURNALUL NAŢIONAL. În acest moment, este singurul candidat, după retragerea lui Robert Negoiţă şi a lui Şerban Nicolae.

Liviu Dragnea va fi practic singurul care îşi va putea depune candidatura la şefia PSD, având susţinerea tuturor filialelor PSD, mai puţin două dintre ele, anunţă ADEVĂRUL. Procedura de alegeri condiţionează depunerea candidaturii de susţinerea a cinci organizaţii. Liderul interimar al PSD a anunţat ieri că se bucură de susţinerea tuturor organizaţiilor PSD, mai puţin cea de la Prahova şi cea de la Bucureşti. „36 de organizaţii judeţene au adoptat rezoluţia de susţinere. Mai sunt care vor da astăzi şi altele mâine.

Cu excepţia organizaţiei Prahova şi organizaţiei de Bucureşti, celelalte cred în această candidatură“, a anunţat Dragnea. În această situaţie, remarcă GÂNDUL, niciun alt social-democrat în afară de Liviu Dragnea nu va putea trece de faza depunerii candidaturilor. Astfel, Liviu Dragnea a reuşit să-şi înfrângă contracandidaţii înainte de începerea propriu-zisă a competiţiei, care se ar fi trebuit să se dea în 11 octombrie, atunci când cei 500.000 de membri PSD sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele partidului din care fac parte. Membrii PSD vor găsi însă pe buletinul de vot un singur nume: Liviu Dragnea, o situaţie fără precedent în istoria PSD.

Este pentru prima oară după 2001 când la Congresul PSD nu izbucneşte un război intern total. Într-un fel, ascensiunea lui Dragnea la şefia PSD seamănă cel mai mult cu venirea lină a lui Adrian Năstase în fruntea partidului, remarcă STIRIPESURSE.RO. În 2001, Adrian Năstase ajungea, previzibil şi fără emoţii, preşedintele PDSR, din postura de prim-vicepreşedinte (numarul doi din partid după Ion Iliescu) şi preşedinte interimar al partidului. Dar aici se termină asemănările dintre Liviu Dragnea şi oricare alt fost preşedinte PSD, deoarece acesta e pe cale să devină şi singurul lider PSD condamnat în primă instanţă.

Riscul este recusul din dosarul „Referendumul“, în care a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare, iar astăzi are loc primul termen al apelului. Recursul este singurul obstacol în calea candidaturii lui Dragnea la conducerea PSD. Dacă pedeapsa va fi menţinută cu suspendare şi nu va fi schimbată cu una cu executare, reconfirmarea sa ca şef al PSD cu drepturi depline la alegerile interne din 11 octombrie va fi doar o formalitate. Curtea de Casaţie şi Justiţie reia, astăzi, judecarea dosarului "Referendumului" în care Liviu Dragnea fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru fraude la referendumului din 2012 pentru suspendarea preşedintelui României de atunci, Traian Băsescu, anunţă ROMÂNIA LIBERĂ.

Odată oficializată candidatura, Dragnea a scuturat cojocul de vechi comunist al lui Ion Iliescu – care taman îl comparase cu fostul dictator Ceauşescu pe motiv că noul preşedinte al PSD va fi ales de toţi membrii partidului şi nu doar de delegaţii la Congres, ca până acum, anunţă NAŢIONAL. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune că noul mod de alegere a preşedintelui PSD, cu voturile tuturor membrilor PSD, seamănă cu sistemul ceauşist. „Sistemul acesta… Ceauşescu încercase cândva să facă un fel de recensământ naţional. Ca toţi să voteze, de la oraş şi sat pentru tovarăşul Ceauşescu. Deci nu ştiu cum anume practic, tehnic se face aşa ceva. De aceea se convoacă congrese, pentru că delegaţii vin cu un mandat din partea membrilor şi deliberează“,a spus Iliescu.

În replică, preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat că sistemul este unul „ultrademocratic“, nu e „comunist“, menţionând ironic: „Nu ştiu ce-şi dorea Ceauşescu, pentru că nu l-am cunoscut foarte bine şi nu pot să mă pronunţ“. Liviu Dragnea, citat de COTIDIANUL, a mai susţinut că a constatat cu „foarte mare satisfacţie", în ultimele trei săptămâni, din discuţiile purtate, că membrii simpli de partid agreează acest sistem pentru că vor să-şi voteze preşedintele.

Cei care doresc să candideze la şefia PSD trebuie să obţină sprijinul a cinci organizaţii PSD, dintre care una care să facă propunerea. Doi senatori PSD Şerban Nicolae şi Daniel Savu şi-au anunţat ferm această intenţie. Dacă Savu este susţinut până acum de organizaţia din Prahova, din care face parte şi care l-a şi propus, Şerban Nicolae nu este sprijinit de nimeni. Potrivit unor surse din PSD, citate de EVENIMENTUL ZILEI, doar cinci organizaţii mai trebuie să organizeze conferinţa judeţeană în care decid pe cine susţin în cursa pentru şefia partidului.

Deci, matematic, maximum unul din cei doi ar putea fi contracandidatul lui Dragnea la scrutinul din 11 octombrie. Doar matematic, pentru că, în realitate pe Savu nu-l susţine în demersul său nicio altă organizaţie în afară de cea de Prahova. Nici senatorul PSD Şerban Nicolae nu va putea să se înscrie în cursa pentru şefia PSD pentru că nu are sprijinul niciunei organizaţii PSD. Iar primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă s-a retras la 30 de ore după ce şi-a anunţat intenţia de a candida. Deci, cale liberă pentrru Dragnea la conducerea PSD.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să răspundeţi la următoarea întrebare: „Este corect sistemul de vot după care Liviu Dragnea va fi ales preşedinte al PSD“? „ Da, este normal ca fiecare membru de partid să-şi voteze preşedintele pe care îl doreşte“, „Oarecum, dar doar în cazul în care există şi alţi candidaţi“ sau „Nu, pentru că prin aceste reguli LIviu Dragnea şi-a anihilat din start contracandidaţii“?