Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

„Adevărul“ a stat de vorbă cu iniţiatorii legii anti-extremism, cu istorici şi cu cei vizaţi de noua normă şi încearcă să facă lumină într-o dezbatere tenebroasă despre legionarism, fascism şi ceauşism. La 27 iulie 2015 a apărut în Monitorul Oficial Legea 217/2015. Este un act normativ care modifică şi completează o Ordonanţă Guvernamentală din 2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Noua lege, iniţiată în 2013 de parlamentarii liberali Crin Antonescu, George Scutaru şi Andrei Gerea, şi promulgată la 22 iulie 2015 de preşedintele Klaus Iohannis, aduce trei modificări importante faţă de Ordonanţa din 2002: introduce noţiunea de Holocaust românesc, plasează legionarismul alături de fascism şi interzice promovarea cultului persoanelor condamnate pentru genocid. Nerespectarea prevederilor legii anti-extremism se sancţionează cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Noutăţile din lege au stârnit o dezbatere aprinsă între istorici, simpatizanţi ai mişcării legionare şi nostalgici ceauşişti. Istoricii se ceartă între ei, în timp ce extremiştii de stânga şi de dreapta ameninţă că nu se vor opri să laude pe cine vor, să poarte cămăşi verzi şi să plângă la mormântul lui Ceauşescu. „Abia aştept să mă aresteze!“ Cel mai mare impact l-a avut vestea că Nicolae Ceauşescu nu mai poate fi venerat public. „Având în vedere că Ceauşescu a fost condamnat pentru genocid, această lege se referă şi la persoana lui. Deci se interzice cultul lui. Ce înseamnă cult? Promovarea în spaţiul public a imaginii lui Ceauşescu cu sens pozitiv. Dacă porţi un tricou cu chipul lui Ceauşescu se cheamă că-i promovezi o imagine pozitivă. Nu poţi să spui că Ceauşescu a fost un erou, nu poţi să spui că a fost un simbol, un lider naţional, că trebuie să-i urmăm pildele. Asta nu înseamnă cu nu se poate vorbi despre Ceauşescu, sau că istoricii vor avea vreo piedică în cercetare“, explică Alexandru Florian, preşedintele Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, care a susţinut intens promulgarea acestei legi.

Citeste mai mult in Adevarul.

Integral pe AdevărulComentarii

Puiu 1989, „În prezent, ţara noastră are de încasat din creditele pe care le-a acordat diferitelor state peste 2,5 miliarde dolari”.„În anii 1981-1989 am alocat pentru dezvoltare peste 2.000 de miliarde de lei. Calculând la cursul necomercial al dolarului, aceasta înseamnă peste 200 miliarde dolari. Producţia industrială este în acest an cu peste 50% mai mare faţă de 1980. Producţia agricolă va fi aproape de 1,5 ori mai mare. Volumul de mărfuri vândute populaţiei, în preţuri curente, este cu 40% mai mare”.Exportul nostru era în 1989 de 5,9 miliarde de dolari. După ce am plătit datoria, am rămas cu 3,7 miliarde de dolari.

4 august 2015 8:23

John Vorbeam Zilele trecute cu un coleg neamt despre Hitler si l-am intrebat ce cred germanii despre el?Raspunsul a fost unul foarte rapid:jumatate considera binevenita revenirea lui Hitler,iar cealalta jumatate considera neaparat necesara revenirea lui.Nu o sa inteleg niciodata cretinii care interzic dreptul de a avea simpatii pentru o persoana sau alta.Cum adica,ma fortati sa-mi placa boratul de Stalin,sau evreii masoni care mi-au distrus tara,cu FMI si tot cacatul care se intampla de 25 de ani in tara mea.Ceausescu in comparatie cu clasa politica actuala,a fost un EROU.Legionarii au fost in primul rand ROMANI,care au luptat pentru reintregirea neamului,pentru pastrarea traditiilor si datinilor noastre,pentru biserica ,dar in primul rand impotriva comunismului.Tare mi-as dori sa revina iarasi legionarii,sa va impuste pe strazi retardati imbecili ,care votati pentru un mic si-o bere la pet cu criminalii care mi-au vandut tara.Va place ca sunteti datori vanduti,va place ca nu mai aveti o fabrica ,va place sclavia moderna ,va place ca veti avea cea mai mare moschee.Libertatea inseamna sa spui in primul rand ceea ce gandesti.Iliescu v-a indobitocit si v-a tiganizat dupa chipul si infatisarea sa.

4 august 2015 7:32

liberalul socialist imi cer scuze pentru limbaj, sint un dobitoc...

3 august 2015 20:15

liberalul socialist Aici e vorba despre CRETINISM. Cum poti fi "nostalgic" dupa comunism - cea mai neagra epoca a omenirii, care a produs sute de milioane de victime in absolut toata lumea, vreme de, imediat, 100 de ani? S-a dovedit, absolut peste tot, ca aceasta ideologie este o aberatie. Fascismul a durat 10 ani si s-a limitat la Europa. Chiar si "socialismul", varianta mai blinda a comunismului, a dat chix absolut peste tot - inclusiv in biserica primara crestina, cind se calauzeau (inca) dupa principiile umaniste ale lui Christos. Al doilea: cum poti fi "nostalgic" dupa Ceausescu? Pai bai jigodii imputite, VOI ati trait pe acel timp? Anii care ar fi trebuit sa fie cei mai frumosi ai vietii mele au fost mincati de "iepoca"! Jigodia de oltean analfabet era "patriot"? Habar n-aveti ce inseamna patriot, idiotilor! Pe atunci romanii mureau nu numai din lipsa de medicamente, ci DE FOAME, DE FRIG, IN PUSCARII, IMPUSCATI PE DUNARE. De bine, bai kakatilor? Daca ati fost niste jigodii de politruci, voi sau parintii vostri, mincind din "magazinele" speciale ale Partidului, nu aveti de unde stii ce a suferit poporul. Voi v-ati facut lectiile pt scoala la luminare? Ati dormit cu paltonul, cu caciulile in cap? V-ati spalat DOAR cind aveati apa si gaz, sa o incalziti? In sfirsit, vad ca pe voi va doare inima ca nu puteti aduce ode... lui Johannis. Vrea cineva sa-l laude pe Basescu, Udrea, Klaus - si nu e lasat? Pt ca am vazut o suta de mii de cretini aducind ODE LUI PONTA: un Stadion plin!

3 august 2015 14:51

nicolae daca ceausescu a fost condamnat pentru subminarea economiei nationale cind in 1990 romania avea datorie zero si o industrie buna, ma intreb ce ar trebui sa pateasca toti conducatorii de dupa 1990 pina azi care au adus romania in dezastrul actual si au vandut toata industria tarii pe nimic la straini si au acumulat datorii de peste 100 de miliarde de euro ?

3 august 2015 12:58

molaul da cacatului de johannis putem sa-i facem ode ?

3 august 2015 12:31

marx macar ceausescu era patriot spre deosebire de johannis si alti politicieni dobitoci din zilele noastre !

3 august 2015 12:23

Pute Cand interzici asa ceva dai apa la moara unor nostalgici .Prea putini il amintesc ,asa ca e zoro oricum !

3 august 2015 12:22

Unde vom ajunge ? Legea este ambigua si anticonstitutionala. Imi aduc aminte ca pe vremea CPUN-ului s-a ridicat problema interzicerii partidului comunist. Cine credeti ca s-a ridicat inpotriva ? Un mare democrat Ion Ratiu, explicand ca ar fi o masura antidemocratica, pentru ca daca poporul asa ar dori nimeni nu-i poate pune lacat la gura. Si s-au gasit acuma niste pigmei, urmasi ai parintilor lor comunisti sa impuna restrictii ca pe vremea lui Stalin.

3 august 2015 10:52

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.