Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, salută promulgarea de către președintele Klaus Iohannis a Legii privind pensiile militare de stat, subliniind că toate măsurile luate de Executiv legate de sistemul militar demonstrează angajamentul permanent și respectul pentru militari, relatează Agerpres.

''După un proces complex de elaborare, la care au participat specialiștii din cadrul MApN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS și ai ministerului Justiției, precum și reprezentanți ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere și ai sindicatelor din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, Guvernul PSD-UNPR-ALDE repară, astfel, nedreptățile la care a fost expuși, în mod nejustificat, pensionarii militari. În ultimii doi ani, Guvernul a adoptat și alte decizii legate de sistemul militar, cum ar fi ridicarea vârstei de pensionare pentru militarii profesioniști și eliminarea discriminării din lege care se referea la interzicerea cumulării pensiei cu alte venituri de la stat. Toate aceste măsuri demonstrează angajamentul permanent și respectul Guvernului pentru militari'', a declarat ministrul Dușa.

Totodată, el a susținut că noua lege va asigura un cadru legislativ unitar și echitabil pentru pensionarii sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională aflați deja în plată și care nu vor pierde drepturile deja câștigate.

''De asemenea, legea creează pentru cadrele militare și funcționarii publici cu statut special din sistem așteptări corecte cu privire la faptul că drepturile de care vor beneficia după trecerea în rezerva vor reflecta, în mod corect, privațiunile și riscurile asumate de-a lungul carierei'', a mai spus ministrul Apărării Naționale.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de promulgare a Legii privind pensiile militare de stat, anunță Adminstrația Prezidențială.

Actul normativ a fost adoptat pe 30 iunie de Camera Deputaților și prevede că baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în șase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate.

Potrivit legii, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art.3 lit.a)—c). La media obținută se adaugă un spor de până la 15% în condițiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.

Actul normativ prevede totodată că au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Președintele Iohannis a mai promulgat Legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2014 pentru modificarea și completarea Art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe și Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social.

Integral pe România LiberăComentarii

BBC Toate firmele de paza si protectie sunt facute de acesti "generali si colonei" pensionati imediat dupa 45 de ani. Toate intra in faliment ( sa nu plateasca statului contributii) si apo apar sub alt nume. Vezi ALISTAR care apare sub numele TOTTO Security

24 iulie 2015 13:34

Solo Dogaru si multii altii se bucura. El n-a facut nici macar armata, dar a ajuns colonel (poate o fi mai avansat). S-a insurat cu cine trebuie . Cu fiica unui general demis din armata pentru colaborari cu rusii (Vasile Petruţ). El a terminat istorie ( profesor de istorie) dar s-a facut specialist la institutul de istorie al armatei, apoi a fost tare in propaganda ( ca si socru) Acum o sa aibe peste 6000 lei pensie. Adica cam cat 3 profesori universitari.Prostimea sa traiasca sa poata fi sclava acestor nemernici. M-am convins si de Iohannis. Macar o maraiala acolo, trebuia sa faca si el

24 iulie 2015 13:13

liberalul socialist Lasati ce spune Dusa - el este o sluga. Mai bine spuneti ce spun DOGARII. EI sunt adevaratii stapini. Au in spate divizile rusesti...

24 iulie 2015 8:16

Dragos Nu era necesar. Pomeni electorale...

24 iulie 2015 2:15

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.