Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Deşi au curs, după şedinţa Biroului Permanent, mesajele despre unitatea partidului, apele în PSD sunt extrem de tulburi. Liviu Dragnea, învinsul zilei de miercuri, spune că s-a decis deja în privinţa strategiei pe care o va adopta, dar preferă să păstreze secretul, deocamdată. De pe margine, la două capete joacă Valeriu Zgonea.

Aparent, apele s-au liniştit în PSD după ce Rovana Plumb a fost propusă în unanimitate pentru funcţia de preşedinte interimar, însă greii partidului abia au început jocurile de culise, cu scopul final de prelua puterea deplină, nu interimară. Deşi părea resemnat, surse din PSD, citate de GÂNDUL, spun că Liviu Dragnea are un plan bine pus la punct. Dragnea a fost singurul care a susţinut că omul pentru şefia interimară a partidului trebuie nominalizat nu de Biroul Permanent Naţional (BPN), ci de Comitetul Executiv Naţional (CEX) , un for superior, care a fost convocat pentru miercurea viitoare.

Ieri, coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea a anunţat că este hotărât în privinţa unei candidaturi la şefia a formaţiunii, dar că va anunţa dacă va face acest demers. „Sunt deja hotărât, dar anunţ când hotărăsc eu. Eu sunt hotărât“, a precizat Liviu Dragnea, într-o discuţie informală avută cu jurnalişti, afirmă ZIUA VECHE.

ROMÂNIA LIBERĂ remarcă faptul că nu este clar dacă decizia pe care a luat-o priveşte funcţia de preşedinte interimar al PSD (caz în care trebuie să anunţe în zilele următoare, până la Comitetul Executiv de miercuri) sau funcţia de preşedinte plin (caz în care îşi va depune candidatura când se va organiza congres, în toamna acestui an sau în 2017).

Din CEX fac parte şi liderii judeţeni, pe care Dragnea i-a tot alimentat cu bani din postura de ministru al Dezvoltării. Astfel, Liviu Dragnea poate încerca din nou să-şi impună un om pentru şefia interimară a partidului, un om care, apoi, să convoace rapid un Congres. „Nu cred că Dragnea va încerca o astfel de mişcare. Dacă ar eşua, ar pierde cu totul partidul. Scopul lui e să se organizeze un Congres, să poate el candida sau să poată susţine un apropiat. Aşa cum l-am simţit, cred că pe această ideea va merge“, a spus pentru ADEVĂRUL un parlamentar al PSD.

Pe Liviu Dragnea îl încurcă în acest moment condamnarea primită în dosarul „Referendumul“, dar dacă va fi achitat la recurs, va ataca direct şefia PSD, nu prin interpuşi. Un alt lider al PSD care îşi doreşte şefia partidului este Valeriu Zgonea, care ar putea fi exact omul susţinut de Liviu Dragnea, în cazul în care acesta nu-şi rezolvă problemele cu Justiţia.

Creditat de mulţi ca fiind persoana pe care ar putea-o susţine Liviu Dragnea (şi chiar Viorel Hrebenciuc) pentru şefia PSD, Valeriu Zgonea pare să-şi fi dinamitat singur orice şansă de avansare în ierarhia partidului. Într-un interviu acordat Associated Press şi citat de ROMÂNIA LIBERĂ, preşedintele Camerei Deputaţilor a arătat că PSD este „într-o situaţie de criză“, având „preşedintele partidului pus sub acuzare“ şi adjunctul „condamnat“. Tot potrivit lui Zgonea, principala formaţiune la putere ar avea nevoie de „reforme profunde“ şi să organizeze rapid un congres pentru alegerea unei noi conduceri.

Exact aceeaşi ideea o susţine şi europarlamentarul PSD Cătălin Ivan, care şi-a anunţat intenţia de a candida la şefia partidului, însă este cotat, deocamdată, cu slabe şanse. Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a afirmat joi, cu privire la declaraţiile lui Valeriu Zgonea, că nu trebuie create crize la nivelul formaţiunii social-democrate mai mult decât este cazul.

„Asupra PSD există presiuni şi cred că nu trebuie să nu spunem acest lucru. În ceea ce priveşte Congresul, aşa cum am spus de fiecare dată, data Congresului va fi stabilită de către Comitetul Executiv, iar în rest cred că trebuie să avem grijă să nu ne creăm singuri mai multe crize decât este cazul şi să găsim soluţii ca împreună să putem să mergem mai departe“, a spus liderul PSD, care a precizat, după cum remarcă EVENIMENTUL ZILEI că nu a apucat să vorbească cu Zgonea.

COTIDIANUL  aminteşte că Biroul Permanent National al PSD s-a reunit miercuri iî şedinţă, unde a luat act de demisia lui Victor Ponta din fruntea partidului şi a decis, în unanimitate, ca Rovana Plumb să ocupe funcţia de preşedinte interimar. Cel puţin până miercurea viitoare, când se întruneşte Comitetul Executiv. „Eu o să mă mai gândesc dacă mai garantez pentru cineva la conducerea partidului“, a declarat Dragnea miercuri, după ce Rovana Plumb a fost numită preşedinte interimar al PSD.

Deci: Liviu Dragnea şi Cătălin Ivan vor organizarea rapidă a unui Congres extraordinar, Valeriu Zgonea vrea şi el dar deocamdată aşteaptă la cotitură, iar Rovana Plumb depinde în mare măsură de ancheta penală a premierului. Nu e linişte în PSD…

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să ne spuneţi „Ce şanse credeţi că are LIviu Dragnea să câştige preşedinţia PSD“? „Are şanse foarte mari, pentru că  are tot sprijinul filialelor“, „Are ceva şanse, dacă va face echipă cu Valeriu Zgonea“ sau „Nu are nicio şansă, pentru că este condamnat“?


Comentarii

PSD =BOLSEVISM ! Rovana Plumb fosta activista PCR facea parte din apartul lui Ceausescu de represiune a populatiei mare rusine pentru Romania!

19 iulie 2015 12:29

admin @ nae, va rugam sa nu mai scrieti cu majuscule. Multumim

17 iulie 2015 12:58

nae NU MAI TRAGETI FUMIGENE PRESA BASISTO-IOHANISTA ! PANA DEUNAZI , TRAMBITATI IMPOTRIVA BARONILOR LOCALI , PE CARE PONTA I-A MARGINALIZAT , ACUM VA ALIATI CU EI IMPOTRIVA LUI PONTA ! CINE DRACU SA VA MAI INTELEAGA ? CE SA-SI ASTIA INAPOI ? BAGABONTEALA ? NICI NU VA IMAGINATI CAT DE MULT S-AU IMPUTINAT ACESTI BARONI CRESCUTI SI INTRETINUTI DE DRAGNEA ! SA-I IA EL ACASA LA TELEORMAN ! NOI CEI SERIOSI , COMPETENTI , PRICEPUTI , CARE AM DRES GOLANEALA LEPRELOR PEDELISTE SI A LUI BASESCU , SUNTEM MAJORITARI IN PSD !!! ACUM VA APARAM DE GOLANEALA LUI KWJ , PROSTIT DE PEDELEPRE !

17 iulie 2015 12:07

kkt craioveanu gica Unde esti nae, sa comentezi despre CALITATILE nemaiantalnite la acesti CORIFEI ai poporului roman? Nu ai vazut ce spune *proaspatul insuratel* despre eroul tau MARELE *ponta*? Sau tu nu stii citi englezeste?

17 iulie 2015 11:06

cacalin cacraioveanu Basisme ieftine! PSD este un partid puternic, cu lideri si membri (pardon) capabili, cinstiti, care se respecta intre ei si promoveaza adevaratele valori! adica care hare valoare, mancatas, sa mananca si gura lor un ciolan!

17 iulie 2015 9:17

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.