Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Gigantul petrolier Chevron din SUA este pe punctul de a demara în zona Bârladului foraje pentru extragerea gazelor de şist. Fracţionarea hidraulică, tehnologia prin care americanii intenţionează să extragă gazele este dintre cele mai poluante şi mai controversate.

Demararea în vara anului trecut a unor prospecţiuni pentru identificarea de noi zăcăminte de gaze naturale în zona Bârlad au pus pe jar sute de bârlădeni dar şi români din toată ţara. Aceştia au iniţiat o petiţie online prin care cer stoparea de urgenţă a proiectului, în condiţiile în care tehnologia folosită pentru axtracţia gazelor este extreme de nocivă, fiind interzisă în mai multe ţări.

„Principalele riscuri pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracţionare hidraulică sunt: scoaterea din circuit a unor terenuri (densitatea medie fiind de 6 puţuri de foraj pe km pătrat la care se adaugă reţeaua de conducte pentru transport), riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi cele de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate). Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat, că se produce mobilizarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră", se arată în petiţia care până acum a strans peste 800 de semnături.

Integral în Adevărul

Integral pe AdevărulComentarii

Rodica NU SUNT DE ACORD CU EXPLOATREA GAZELOR DE SIST, SUNT DE ACORD CU LOCUITORII BARLADULUI, MAI ALES PENTRU GENERATIILE VIITOARE.

29 aprilie 2012 9:46

Comandorul Nu dati curs angajamentului lui basescu traian de a reduce nr. pensionarilor la 1,6 mil.! Pe langa pensionari vor fi grav afectati si copii, batranii, practic toata populatia Romaniei. Nu permiteti inceperea acestor exploatari aducatoare de distrugeri , boli, infestare grava a mediului, boli incurabile! De ce dlor guvernanti ne vindeti cu atata usurinta? Cine va credeti? Va veni si ziua aceea cand va trebui sa dati seama pentru toate ticalosiile facute. Nu veti scapa de durerea si mania romanilor pe care i-ati umilit si deposedat de ultimele resurse. Romani FITI GATA !

8 martie 2012 10:11

odiosu daca de la Petrom redeventa e de 6 la suta ,de la chevrom o sa luam poate 2, romanilor nu le pasa,si mafia jidoveasca stie asta,ei se uita la kapatos la k d citesc libertatea cancan si clik si ce mari realizari mai au descultii fotbalului romnesc,suntem saraci ? poate ca nu ne-a ajuns cutitu la os..

7 martie 2012 22:02

Florin Pe langa nenorocirile de care am avut parte, de problemele pe care le implica cele de la Rosia Montana, urmeaza acum si otravirea apelor subterane din zone mari unde urmeaza sa se faca extractia prin fragmentare a gagazelor. Stop otravirea Romaniei !!!

7 martie 2012 13:44

Cainele care viseaza Cristi, sintagma "uraniu pur", folosită în aceeaşi propoziţie cu un spaţiu natural, te descalifică. Uraniul 238, îmbogăţit la 99,8 %, nu se găseşte în formă liberă. Nu te mai lua după poveşti cu bubuli şi conspiratori. No offence.

7 martie 2012 9:51

sisi de ce nu dati link-ul ca sa putem semna petitia?

9 februarie 2012 11:56

Robi Bravo Bulgarilor. Unde ne sunt parlamentarii? Pe noi cine ne apara? In caz de calamitate noi nu avem avioane si elicoptere. Asa sa i ajute dumnezeu.

9 februarie 2012 10:34

Cristi Partea 3 Cel care le-a detectat,extrasenzorial, era sa plateasca cu viata, in urma unui atentat psihotronic al rusilor, curajul de a dezvalui adevarul, in cadrul unor cursuri speciale, destinate profesionistilor din serviciile secrete militare ale Romaniei. Numele lui este Vasile RUDAN, cel care, dealtminteri, este si parintele legendarului Departament. In aceeasi zi in care profesorul RUDAN era gasit aproape mort in apartamentul sau din Bucuresti (cu cateva zile inainte, el dezvaluise unor apropiati din SRI si DGIA ca fusese de doua ori amenintat cu moartea de un anume rus FONAREFF, fost ofiter KGB), generalul David H. Petraeus, comandantul fortelor americane din Afganistan, avea aproape aceeasi soarta cu a profesorului roman. Generalului american i se intimpla asta deoarece, intr-o conferinta de presa, scapase un alt adevar:motivul prezentei NATO in AFGANISTAN nu erau teroristii?!!! Ciuriasele zacaminte de URANIU pur! In Muntii Khwaja Rawash, situati la nord de Kabul, dar si in Koh Mir Daoud, langa Herat si Kharkiz, inprovincia Khandahar, exista cele mai mari zacaminte de uraniu din lume, la fel cum,in materie de wolfram, Romania detine suprematia mondiala.

8 februarie 2012 9:46

Cristi Partea 2 Zacaminte de wolfram, neexplorate niciodata, se gasesc insa, in cantitati uriase, si in muntii Retezat (zona Gugu Sureanu, axa care le uneste trecand prin Varful Peleaga, ca punct de reper. Exact zona in care a cazut, in urma cu cateva luni, avionul militar israelian - posibil neintimplator in misiune in acea zona !) si, inainte de 1989, au fost pazite cu strasnicie, de catre DEPARTAMENTUL ZERO. Cel care le-a detectat,extrasenzorial, era sa plateasca cu viata, in urma unui atentat psihotronic al rusilor, curajul de a dezvalui adevarul, in cadrul unor cursuri speciale, destinate profesionistilor din serviciile secrete militare ale Romaniei. Numele lui este Vasile RUDAN, cel care, dealtminteri, este si parintele legendarului Departament.

8 februarie 2012 9:44

Cristi Partea 1 De la KHANDAHAR la ROSIA MONTANA, intre SUA si RUSIA Intre CRIZA SITERORISM,ROMANIAsi AFGANISTAN sunt singurele puteri ale lumii in domeniul materialelor strategice ! AMERICA nu are zacaminte deURANIU. Tot asa cum RUSIA nu detine zacaminte deWOLFRAM. Fara aceste doua elemente, SUA si RUSIA sunt ZERO! Sunt niste neica-nimeni in materie de suprematie MILITARA Wolframul, un metal mai scump decat aurul si mult mai pretios, greu de gasit, este foarte necesar in industria militara si spatiala, iar uraniul in industria nucleara. Primul se afla, incantitati INEPUIZABILE si in starea cea mai pura (nemaifiind necesare procedee industriale costisitoare de decantare a lui) doar in ROMANIA. La ROSIA MONTANA ! Deci, nu numai AUR,ci si wolfram. Zbaterea de a pune gheara pe minele de aur de la Rosia Montana are acum o miza periculoasa, cu atat mai mult cu cat Exploziv-News si GIS-SSR o dezvaluie in premiera:

8 februarie 2012 9:43

Cristi Iese cineva in strada sa protesteze impotriva exploatarilor?

8 februarie 2012 9:30

marcusfurius Poate preluam si noi exemplul asta al bulgarilor (si cu Rosia Montana si cu gazele de sist)despre care zicem in mod constant ca sunt mai fraieri ca noi.Americanii (evreii-Morningstar=Morgenstern) testeaza pe altii toate "tehnologiile" astea bengoase si daca le iese,incep si ii taxeaza la consum,daca ii baga in cofa tot aia sunt de vina ca n-au avut noroc.Ca orice popor si americanii trebuie sa invete sa se autointretina nu sa-i intretina altii.

8 februarie 2012 0:15

Anisoara NU EXPLOATARII GAZELOR DE SIST IN ZONA BARLADULUI,suntem infestati destul de CERNOBIL.

7 februarie 2012 23:56

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.