Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Co-președinte al Alianței Liberale și Democrate (ALDE), Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că va propune grupurilor parlamentare ale acestei formaţiuni să voteze împotriva textului actual al Strategiei Naționale de Apărare, trimisă de preşedintele Klaus Iohannis, informează Mediafax.

Tăriceanu îşi motivează decizia prin faptul că, după ce a citit cu atenție documentul, a constatat existența unor formulări și direcții de acțiune care contravin flagrant prevederilor constituționale în materie.
"La modul general, observațiile mele critice la adresa Strategiei pot fi sintetizate astfel: pe lângă conceptele tradiționale, Strategia națională de apărare cuprinde o serie de concepte din toate celelalte domenii: mediul economic, energie, sănătate, educație, protecție socială, agricultură, tot. Prin urmare, avem de-a face cu două lucruri care se întâmplă simultan: transferul acestor atribuții, care sunt de resortul Guvernului, la Președinție, în cadrul Strategiei de securitate națională și, evident, golirea de conținut a activității Guvernului. Cu alte cuvinte trecerea către o republică prezidențială. Adică, într-un mod subtil, se merge pe această idee de consolidare a puterii prezidențiale. Din acest punct de vedere, Strategia în forma actuală nu poate fi votată", spune Tăriceanu, într-un comunicat e presă remis duminică.

El îşi exemplifică afirmaţia prin faptul că în textul propus este scris că "Strategia națională de apărare a României ține de atribuțiile Președintelui României", după care, prin mijlocirea Strategiei și cu eventualul acord al Parlamentului, Președintele României dobândește atribuții neconstituționale în domenii aparținând altor puteri sau instituții, prin sintagma "Strategia reflectă necesitatea promovării unui concept de securitate naţională extinsă ... în următoarele domenii: educaţie, sănătate, economic, energetic, financiar, mediu, infrastructuri critice ... reducerea decalajelor de dezvoltare şi reconstrucţia marilor sisteme publice".

Tăriceanu mai arată că dimensiunea economică şi energetică a Strategiei conține atribuții consacrate din activitatea curentă a Guvernului, prin formularea "promovarea liberei iniţiative şi protejarea proprietăţii private, asigurarea cadrului concurenţial şi a competitivității prin diminuarea factorilor care afectează buna funcționare a mediului de afaceri, asigurarea transparenţei pieţelor autohtone şi a capacității de funcţionare interconectată a lor cu cele externe, asigurarea securităţii energetice prin adaptarea operativă şi optimizarea structurii consumului de resurse energetice primare, creşterea eficienţei energetice, dezvoltarea proiectelor menite să asigure diversificarea accesului la resurse, creşterea capacităţii de interconectare şi a competitivităţii, inclusiv prin implementarea obiectivelor Uniunii Energetice, promovarea unor politici care să asigure reducerea decalajelor de dezvoltare dintre diferitele regiuni ale ţării, dezvoltarea şi modernizarea reţelelor de infrastructuri, consolidarea capitalului autohton, creşterea capacităţii de reacţie a sistemului de sănătate publică în cazul apariţiei unor pandemii sau situații de urgență, modelarea sistemului de sănătate prin situarea pacientului/cetăţeanului în centrul acestui sistem, corelarea politicilor privind piaţa muncii cu cele din educaţie şi sănătate, în vederea sprijinirii proceselor de dezvoltare durabilă, adoptarea unor măsuri coerente care să vizeze diminuarea gradului de deteriorare a situaţiei demografice şi reducerea disparităţilor de dezvoltare la nivel teritorial".

Un alt argument invocat este că, printre interesele naționale de securitate menționate în Strategie, se află și următoarea formulare: "apărarea şi consolidarea democraţiei constituţionale şi a statului de drept", ceea ce, în opinia lui Tăriceanu, reprezintă o referire directă și paternalistă la puterea judecătorească, care pare să devină prin intermediul Strategiei un nou domeniu al atribuțiilor prezidențiale.Integral pe România LiberăComentarii

gabi Tariceanu a dat-o-n bara cu ruperea din PNL, cu PLR, la fel se va intampla si cu ALDE. Si-a inchipuit ca e CINEVA, pierzandu-si busola de bun-simt (asta daca l-a avut vreodata). Acum incearca sa mai iasa in fata cumva, dar pt cine mai intelege ceva din legile acestei tari si din regulile jocului, e f.clar ca lui Tariceanu, in calitate de om politic, trebuie sa ii cantam prohodul. Amin!

23 iunie 2015 12:06

craioveanu gheorghe Imputitula asta vb de constitutie chiar el care nu a respectat-o in cazul Sova si Ponta,,,tu trebuie sa iti dai demisia,,,votezi doar ce va convine voua sa furati si fara sa fiti arestati ,,de-ti demisia escrocule imediat ,,esti un bou nu un politician care apara inreresele tari ci doar interesele personale,,,sti bine ca in timpul guvernari tale acel consilier a lui Chiliman ,,angaja oameni in minister si in alte postiri contra cot unde o parte din bani au ajuns la tine in buzunar ,,la puscarie cu tine gunioule,,,,

22 iunie 2015 9:48

A. Radean De acord. orice banut dat la gaura neagra, numita Aramata, este luat , acbsolut inutil, de la gura romanilor. Nimeni nu vrea sa atace Romania, mai ales daca termina cu fanfaronade ca "scutul antiracheta este pentru rachete iraniene, nord-coreene etc." sau "Basarabia, pamant romanesc" etc. etc.

22 iunie 2015 6:58

Lute hai sa ne cacam pe noi si sa fim toti contra ,cand unii cand altii.Treaba cand mai faceti ????

22 iunie 2015 6:23

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.