Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Asociațiile de magistrați, care au obținut semnături de susținere de la cel mult 100 de magistrați din totalul de peste 8.000, se erijează în apărătorii independenței Justiției, cerând sprijin politic de la președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, împotriva SRI, de care s-ar simți amenințați.

La întâlnirea cu președintele Senatului de miercuri a mai fost atacată conducerea DNA, ca și președinta Înaltei Curți de Casție și Justiție, Livia Stanciu. Se poate spune că reprezentanții celor 100 de magistrați și președintele Senatului au declanșat jihadul împotriva luptei anticorupție, încercând să o blocheze.

Acțiunea magistraților protestari și a președintelui Senatului se conjugă și cu altele declanșate în interiorul CSM tot de reprezentanții acestui număr mic de mgistrați. De asemenea, protestatarii vor să extindă acțiunea lor și la nivelul Consiliului Suprem de Apărare al Țării, iar pentru susținere, în afară de președintele Senatului, Tăriceanu, și-ar fi anunțat disponibilitatea și Victor Alistar, președintele executiv al Transparency România.Acțiunea magistraților protestari și a președintelui Senatului se conjugă și cu altele declanșate în interiorul CSM tot de reprezentanții acestui număr mic de mgistrați. De asemenea, protestatarii vor să extindă acțiunea lor și la nivelul Consiliului Suprem de Apărare al Țării, iar pentru susținere, în afară de președintele Senatului, Tăriceanu, și-ar fi anunțat disponibilitatea și Victor Alistar, președintele executiv al Transparency România.

Contextul atacului împotriva împotriva ANTICORUPȚIEI

Protestul acestui număr restrâns de magistrați se desfășoară pe fundalul acțiunilor în forță ale DNA, care a început urmărirea penală față de mulți înalți demnitari, parlamentari din toate partidele. Ultimul înalt demnitar urmărit penal pentru 19 infracțiuni de corupție este premierul României, Victor Viorel Ponta.

Nici magistrații corupți nu au fost ocoliți. Prejudiciile din toate dosarele penale de corupție deschise în ultimele 12 luni depășesc 2.000.000.000 ( două miliarde) de euro.

În paralel cu acțiunile DNA, instanțele de judecată pronunță condamnări mari în dosarele gulerelor albe și dispun confiscări extinse. Numai pentru mogulul și politicianul Dan Voiculescu, magistrații au dispus confiscarea a 60 de milioane de euro, precum și a unor imobile valoroase, iar în dosarul Tender-Iancu- Carom, alte câteva zeci de milioane de euro.

Pentru a stopa aceste acțiuni ale DNA și instanțelor de judecată, Parlamentul, subțiat prin arestări și condamnări, a început să desființeze texte de lege pentru a anihila anchetele DNA, implicit condamnările și confiscările. Pe rolul Camerei Deputaților, cameră decizională, se află nu mai puțin de 22 de modificări ale Codurilor Penal și de Procedură Penală, între care și dezincriminarea conflictului de interese.

Parlamentul a mai stopat din acțiunea în forță a DNA interzicând urmărirea penală pentru foști miniștri precum Vosganian sau Borbely sau chiar pentru premierul Victor Viorel Ponta, suspectat de trei infracțiuni de conflict de interese făcute ca premier. De asemenea, Parlamentul a interzis arestarea lui Dan Șova, coinculpat în dosarul lui Victor Viorel Ponta ( contractele cu complexurile energetice Turceni și Rovinari).

Au voie magistrații să ceară politicului intervenții în actul de Justiție?

Codul Deontologic al Magistraților interzice magistraților să implice politicul în treburile Justiției. Singura instituție abilitată, într-un stat de drept, să gestioneze Justiția și să-i apere independența este Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Cu toate acestea, reprezentanții celor 100 de magistrați (din totalul de 8.000) NU au fost prezenți la ședința de luni a CSM în care s-a discutat tocmai reclamația lor, potrivit căreia SRI i-ar urmări și s-ar simți amenințați de această instituție.

Integral pe România LiberăComentarii

Asediul utopic contra fantasmagoriilor! 3 Legislația românească trebuie modernizată și clarificată prin elaborarea unor legi mult mai clare, iar întreg sistemul de justiție trebuie reglat din interiorul lui, de către factorii de conducere și nu numai, ci și prin metode oneste de promovare profesională a celor competenți, fără ca factorul politic să mai fie implicat în vreun fel, factorul politic va face numirea în funcție, numai prin semnarea acelui act de numire-n funcție, dar nu factorul politic stabilește persoana care va ocupa funcția ci sistemul de justiție însuși stabilește acea persoană care va ocupa o funcție superioară, sistem care ar trebui să-și promoveze cei mai competenți și integri oameni în acele funcții de mare importanță. La final mă întreb și întreb, ne mai putem juca în continuare cu termenii, suspiciune-suspect, procurori-acuzare, avocați-apărare, judecător-verdict? Acuzatul ce e până la verdict, e suspect sau e învinuit și e judecat ca nevinovat pentru că are acea prezumție de nevinovăție până la verdictul de vinovat? Bune întrebări! Între timp marea gălăgie continuă, Tăriceanu vrea comisia pentru democrație, eu propun comisia pentru legalizarea șpăgii, desființarea DNA și a personalului din el care se va recalifica în funcția de chelneri ai parlamentului, propun de asemenea înființarea Partidului Național al Șpăgarilor care să devină partid unic iar forul națiunii să fie Marea Adunare a celor care dau șpagă partidului, iar așa va fi raiul pe pământ! Sau mai bine ar fi să propun o dictatură radicalistă naționalistă care să stabilească vinovații pentru ruinarea țării și vânzarea la fier vechi a economiei românești rămase la momentul Decembrie 1989? Oare cum ar fi mai bine?

18 iunie 2015 12:46

Asediul utopic contra fantasmagoriilor! 2 Dar măsura arestului se aplică de exemplu în justiția nord-americană numai în cazul în care făptașul e prins asupra faptei, iar atunci acel arest are loc imediat, iar arestul durează 24 sau 36 sau până-n 48 ore, nu știu precis, chestia e că nimeni nu e arestat acolo aiurea, iar măsura arestului nu e abuzivă, iar cel care arestează e organul de poliție. Dar tot acolo, nimeni nu e arestat nevinovat, pentru că pedeapsa pentru arestarea unui nevinovat e de asemenea mare. În cazul unor infracțiuni de altă natură, pentru percheziționarea locuinței cuiva se emite un mandat de către judecător, numai așa se poate acționa în acel caz. Deci acolo sunt măsuri mult mai clare și mai bine aplicate. Un arestat e reținut pentru acel scurt timp pentru determinarea gravității faptelor comise, după care se decide eliberarea pe cauțiune până la judecarea procesului, sau reținerea în arest preventiv dacă respectivul n-are bani să plătească acea cauțiune care e mare sau foarte mare de obicei, stabilită în funcție de gravitatea faptelor. Cei care comit crime sunt arestați imediat dar nu sunt eliberați, ci reținuți în arest până la judecarea procesului și acordarea verdictului. Chiar dacă sistemul de justiție nord-american e unul din cele mai corecte și echitabile din lume, are și erori care nu sunt multe, dar acolo nu există prescrierea faptelor sau anularea lor, ca la noi aici unde această metodă stalinistă de prescriere a faptelor e practicată. În America de Nord, au fost finalizate procese rămase fără un verdict final chiar și după foarte mulți ani, existând cazuri când acuzați și condamnați pe nedrept au fost eliberați din pușcărie, plătindu-li-se compensații bănești importante, sau au fost prinși vinovați scăpați mulți ani de zile de mâna legii și au fost băgați în pușcărie.

18 iunie 2015 12:46

Asediul utopic contra fantasmagoriilor! 1 Hai să ne jucăm cu vorbele! Toți gărgăunii parlamentarilor și ai altor oficiali din statul românesc, s-au înverșunat să facă o reformă fără formă și fără conținut a justiției și sistemului respectiv. Interpretări grosolane ale unor termeni de bază din justiție denaturați la fel de grotesc, afirmații nechezate și mugite la diferite emisiuni TV, buimăcesc lumea care pare aiurită complet despre realitatea justiției la modul general vorbind. Dacă jocul de cuvinte și interpretările de tot felul despre modul cum se ajunge ca cineva să fie acuzat de fărădelegi și adus în instanță a ajuns la paroxism, hai să-ncercăm să vedem o leacă despre ce e vorba. Deci un individ că e fraier sau acuzat e învinuit pe bază de suspiciuni, apoi e fie arestat sau adus în instanță. Între timp s-au trezit unii judecători că se simt inferiori procurorilor, că cică procurorii au lefuri mai mari și prerogative de serviciu mai mari, etc. Dar toată lumea uită de fapt că orice sistem de justiție are la bază 3 factori deosebit de importanți. Procurorul reprezintă Acuzarea sau instrumentul acuzării din justiție, avocatul reprezintă Apărarea iar judecătorul e cel care judecă procesul pe cauză și la final dă verdictul de vinovat sau nevinovat. Acuzatul pentru că beneficiază de prezumția de de nevinovăție până la verdict e Suspect sau Învinuit de fapte penale, iar de aici jocul de cuvinte suspicini și suspect, suspiciuni suficiente sau nu, se amplifică fără rost aiurea.

18 iunie 2015 12:46

Victor Popescu ce bine ar fi daca intr-o dimineatza m-as trezi fara mesajele acestor .....nici nu stiu cum sa-i categorisesc....."postaci". Ca-s ai PSD-ului, ai lu' Base sau ai oricui ar fi. M-am saturat de ei, de limbajul pe care il folosesc...indiferent daca au sau nu dreptate in ceea ce spun. Cred ca ar fi in stare si la pozele din pagina 5 din Libertatea sa faca comentarii......"politice". Vreti sa schimbati pe unu, pe altu?...guverne?...haideti sa incepem prin a ne schimba pe noi, altfel.....puteti sa injurati 2000 de ani in continuare si tot degeaba. Cu stima domnilor,

18 iunie 2015 8:33

Manea Câtă nesimțire ,ce tupeu pe acest ins lipsit de onoare si demnitate : te ști cu musca pe căciulă adică ești penal....dar tu ataci bazându-te pe lașitatea și slugărnicia magistraților din parchetul de pe lângă ICCJ care nu vor să se sesizeze cu incalcarea atribuților de serviciu de către târiceanu care intr-o situație identică de neconstituționalitate cu a articolului din regulamentul Senatului in cazul votului Șova tot așa art 113 din regulamentul Senatului incalcă art 115 alin 5 din Constituție dar preș. Senatului refuză să sesizeze CCR conform legii 47/1992....iar CCR nu se poate autosesiza ....că doar parlamentarii le-au votat simbrie bună și pensie specială.....ăștia se invârt ca câ nii turbați in jurul cozi..

18 iunie 2015 7:50

basescu hotul ordinar la puscarie basescu + gruparea lui de crima organizata au furat numai la ANRP zeci de miliarde de euro prin retrocedari ilegale ! cat o sa-l mai apere si corupta kovesi, cea mai umila sluga basista ?????

17 iunie 2015 22:53

kovesi + livia stanciu DEMISIA slugi basiste si la puscarie felicitari lui tariceanu si magistratilor corecti care lupta pentru justitia libera ! kovesi + stanciu la puscarie slugi basiste corupte

17 iunie 2015 22:51

basescu + udrea + blejnar + videanu + blaga + macovei + bica + boc + oltean + anastase LA PUSCARIE sa va ia dracu pe toti postacii basisti imputiti ! a furat basescu al vostru miliarde de euro si voi aveti tupeul sa mai apareti pe aici ??? basisti imputiti !

17 iunie 2015 22:49

Adamescu dixit! Ce sa le mai zici porcilor astia de la Romania Libera?! Atat ii duce mintea: sa considere drept lupta impotriva anticoruptiei demascarea apararii de catre varfurile justitiei (numite de catre Basescu) a celor mai mari corupti ai tarii, care, aproape toti, fac parte din mafia condusa de insusi Traian Basescu. Si chiar daca Adamescu, miliardarul lui Basescu, patronul mafiot al Romaniei Libere, a suferit deja o condamnare penala, aceasta nu acopera nici pe departe activitatea sa infrationala, ci se refera doar la o spaga data unui judecator, nici pe de parte cea mai grava dintre faptele sale banditesti. Ziarul sau nu face decat sa-i apere pe cei care se prefac a combate coruptia.

17 iunie 2015 21:30

@comunistu Tariceanu deja simte ca catusele ii zangane pe la ureche,acum incepe sa darame justitia sa nu il poata aresta ,,numai ai scapare deja apari in 2 dodare diferite,,tu al cinstit si corect,,degeaba te ti de scaunul Senatulu,tot ajungi la puscarie cu Ponta ,,si daca nu inceteti cu atacurile la justitie si DNA,,sar putea sa iesim in strada si sa dizolvam noi parlamentul daca nu o face Iohannis sa scapam de voi escroci si mafioti,,,,,

17 iunie 2015 21:28

kovesi + livia stanciu DEMISIA slugi basiste kovesi + livia stanciu DEMISIA slugi basiste corupte si la puscarie !!!!!!!

17 iunie 2015 21:11

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.