Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ucraina nu va mai permite trupelor ruse de menţinere a păcii să tranziteze teritoriul său pentru a ajunge în Transnistria, a declarat liderul de la Kiev, Petro Poroşenko.

Preşedintele Ucrainei a precizat că Ucraina este hotărâtă să îşi respecte strict obligaţiile internaţionale în acest sens. anunţă agentia TASS, preluată de Mediafax.

"Nu suntem obligaţi să permitem tranzitul militarilor ruşi şi nu vom face acest lucru", a subliniat preşedintele ucrainean.

El a făcut această declaraţie după ce Parlamentul de la Kiev a aprobat, la 21 mai, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care le permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană.

Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Moscova. Rusia are aproximativ 1500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat intre Republica Moldova si Ucraina.

Dintre militarii trimisi de Moscova, circa 1400 fac parte din Grupul Operativ de Trupe Rusești din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alţi 400 de militari ruşi fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de militari moldoveni şi transnistreni.

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene. Din acest motiv, Chişinăul, OSCE, Uniunea Europeana şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.