Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Zahărul este o "otravă", iar vânzarea lui ar trebui să fie cât mai strict reglementată, precum ţigările şi alcoolul, spun oamenii de stiinţă, citaţi de Daily Mail.

Ei avertizează că produsele zaharoase şi băuturile sunt responsabile de boli de inimă, obezitate, cancer şi probleme cu ficatul.

Oamenii de ştinţă pretind că zahărul provoacă 35 milioane de decese pe an în întreaga lume şi este atât de periculos încât vânzarea lui ar trebui să fie reglementată prin legislaţie.

Într-un articol intitulat „Adevărul toxic despre zahăr", publicat în revista Nature, oamenii de ştiinţă avertizează că „În cantităţi mici, zahărul nu prezintă pericol, dar excesul te poate ucide încet."

Cercetătorii americani avertizează că obezitatea este in prezent o problemă mai mare în lume decât malnutriţia, şi că zahărul nu numai că îngraşă, ci provoacă modificări ale metabolismului organismului, creşte tensiunea arterială, provoacă dezechilibre hormonale şi dăunează ficatului.

Unul din autorii articolului, Robert Lustig, expert în obezitatea infantilă de la Universitatea California, spune că zahărul este disponibil pe scară largă şi se pot produce abuzuri dăunătoare pentru sănătate.

Autorii studiului mai spun că educarea copiilor cu privire la dietă şi exerciţiul fizic este puţin probabilă să fie eficientă şi, în schimb, răspunsul constă în aplicarea de taxe şi posibile restricţii la achiziţiile anumitor produse bogate in zahar.

Studiul recomandă impunerea de taxe pentru a dubla preţul băuturilor acidulate, restricţionarea vânzării lor la anumite categorii de persoane şi înăsprirea reglementărilor privind automatele din şcoli. Acesta concluzionează că politici asemănătoare au fost impuse cand a apărut interdicţia privind fumatul în locurile publice.

Totodată, articolul arată că în ce priveşte consumul de zahăr, acesta s-a triplat în ultimii 50 de ani.
Articolul concluzionează: " Aceste măsuri simple ar fi benefice pentru sănătatea publică. Este timpul să ne îndreptăm atenţia către problemele cauzate de zahăr. "

Cu toate acestea, alţi oameni de ştiinţă au caracterizat studiul ca fiind "puritan", declarând că zahărul este toxic doar atunci când este consumat în cantităţi nerealiste.

Integral pe România LiberăComentarii

ecologist "Reglementat" inseamna ca se scumpeste.Ca toate produsele care provoaca dependenta.

4 februarie 2012 9:46

duduia DACA ESTE FOARTE CONSUMAT, ATUNCI TREBUIESC MARITE TAXELE....O SURSA DE VENITURI....CARE NU TREBUIE PIERDUTA!!!!

3 februarie 2012 11:45

primavis astia sunt idioti! zaharul alb (zaharoza) este format din doua molecule de glucoza, iar glucoza este combustibilul universal al omului! Orice alt glucid este transformat in organism (de altfel si grasimile sau proteinele) doar in glucoza!

3 februarie 2012 10:57

mama Vezi ce "BUN" este zaharul?

3 februarie 2012 10:15

cititor vizavi de o fraza din articol as adauga "incetul cu incetul pe unii ii poate termina si manipularea , lipsa educatiei , incultura, stresul" de aceea as propune taxe care sa le plateasca toti cei care ne toaca cu asemenea lucruri.

3 februarie 2012 8:53

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.