Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Bulgarii sunt chemaţi la urne duminică pentru a-şi alege noul preşedinte şi consilierii municipali, un scrutin cu valoare de test pentru partidul conservator GERB al premierului Boiko Borisov, în timp ce economia celei mai sărace ţări din Uniunea Europeană rămâne în pană.Rosen Plevneliev, în vârstă de 47 de ani, fără etichetă politică dar susţinut de GERB, este considerat favorit de institutul de sondaje, fiind creditat cu 38-40 la sută din intenţiile de vot în primul tur şi considerat învingător în cel de-al doilea tur din 30 octombrie.

După două mandate de cinci ani, socialistul (fostul comunist) Gheorghi Părvanov, în vârstă de 55 de ani, nu se mai poate prezenta la aceste alegeri.

Preşedintele îşi asumă un rol limitat de arbitru în Bulgaria: el este garantul unităţii naţiunii şi reprezintă ţara în relaţiile internaţionale. El este comandantul suprem al armatei, numeşte ambasadori şi are drept de veto asupra legilor. Dacă totuşi Parlamentul reia votul asupra textelor fără schimbări, şeful statului este obligat să îşi dea avizul.
Integral pe Mediafax