Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cercetătorii de la NASA monitorizează naşterea unui iceberg gigantic, care urmează să se desprindă din Antarctica. Icebergul se desprinde din cauza unei fisuri în calota glaciară, care măsoară 30 de kilometri şi are o adâncime de circa 60 de metri. Ultimul eveniment de acest gen a avut loc în 2001.

Experţii în mediu au rămas înmărmuriţi când au realizat că bucata de gheaţă, mare cât metropola New York, urmează să se desprindă din Antarctica, anunţă ANTENA3. Dacă acest lucru se va întâmpla, icebergul va fi cel mai mare din lume, iar urmările pot fi catastrofale. Ceea ce este şi mai îngrijorător, este faptul că această crăptutră în calota glaciară se extinde cu aproximativ 1,6 km pe lună.

Dacă aisbergul se va desprinde, el va avea o suprafaţă de aproximativ 906 kilometri pătraţi, anunţă FINANCIARUL. Măsurătorile radar din zonă sugerează că gheaţa are o grosime de 500 de metri, dintre care numai 48,7 metri se află la suprafaţă.

GÂNDUL afirmă că, în ultimii ani, s-a constatat o subţiere a stratului de gheaţă de pe gheţarul Pine Island, gheţarul din care se va desprinde aisbergul în viitorul apropiat. Crăpătura lungă de 30 de kilometri a fost văzută abia la sfârşitul anului trecut. Oamenii de ştiinţă, citaţi de ADEVĂRUL, au observat crăpătura care este foarte vizibilă din spaţiu şi au tras concluzia că, în curând, cel mai mare aisberg de pe Terra ar putea să înceapă să se deplaseze.

Specialiştii se aşteaptă ca icebergul să fie de mărimea Berlinului. Cu toate acestea, oamnenii de ştiiţă nu sunt îngrigoraţi. „Ultima naştere a unui iceberg a avut loc în 2001, aşa că ne aşteptăm ca acest fenomen să aibă loc în perioada următoare. Să fim martorii acestui fenomen pentru noi reprezintă un moment de bucurie“, a declarat, citat de JURNALUL NAŢIONAL, cercetătorul Michael Studinger, membru al proiectului IceBridge.


Comentarii

terezu @Papa ... esti tare ... am ras. Foarte postul

3 februarie 2012 11:13

Papa Specialistii pleaca de la premiza ca gheatza a crapat de ger (în lipsa pietrelor). Unii oameni de stiinta presupun însa ca gheata a crapat de râs la auzul ultimelor teorii privitoare la încalzirea gloabelor.

2 februarie 2012 19:08

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.