Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Parlamentarii din toate partidele politice au depus joi, la Camera Deputaţilor, un proiect prin care îşi reintroduc pensiile speciale tăiate în 2010 de Guvernul condus de Emil Boc. Astfel, un parlamentar cu vechime ar ajunge să primească 4.000 de lei pe lună după ce va părăsi Palatul Parlamentului.

Aleşi din toate partidele politice, 255 la număr, au semnat o propunere pentru modificarea Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede majorarea pensiilor parlamentarilor în funcţie de numărul de mandate obţinute. Potrivit proiectului iniţiat de către deputatul PSD Petre Daea, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul, după încetarea mandatului, la o indemnizaţie specială pentru activitatea depusă în Parlament, care se va adăuga oricărui alt tip de pensie sau de venit realizat.

Calculul pensiei speciale se va face prin înmulţirea a 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar, care în prezent este de aproximativ 7.000 de lei, cu numărul lunilor în care şi-au exercitat mandatele. Majorarea pensiei va ţine pasul şi cu majorarea indemnizaţiei pentru parlamentari. Iniţiatorul legii, deputatul PSD Petre Daea, a arătat că suma maximă pe care ar putea-o primi un ales ieşit la pensie ar fi de 4.000 de lei. „De exemplu, pentru indemnizaţia brută de 7.000 de lei , cât este acum pentru un mandat, pensia minimă este undeva la 1.500 de lei. Pentru trei mandate va ajunge undeva la 4.000 de lei. Asta ar fi suma maximă. Pragul minim pentru care primeşti pensie specială este de şase luni de zile. Deci dacă ai stat mai puţin de şase luni de zile nu beneficiezi de această sumă. Dacă sunt peste patru mandate, nu mai contează“, a explicat Daea.

Integral în Adevărul

Integral pe Adevărul