Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Aleşii poporului s-au trezit peste noapte că sunt discriminaţi şi că vor pensii „speciale“. Până aici, nimic nou: Parlamentarii vor bani mai mulţi de când lumea şi pământul. Chiar dacă pesiile lor speciale au revoltat opinia publică, unii dintre parlamentari vorbesc acum şi despre majorarea veniturilor lunare actuale.

Informaţia, apărută iniţial „pe surse“, spunea că există parlamentari care solicită şi majorări salariale iar aceasta a fost ulterior şi confirmată. „Ar trebui să le comparăm cu salariile din celelalte salarii europene. Mie nu-mi convine salariul de 1.000 de euro, eu nu am nevoie de bani, dar mă gândesc la ceilalţi. E jignitor, sunt salarii de 7-8 ori mai mari în afară. Oamenii dau legi în funcţie de salariile pe care le au. Trebuie să copiem tot ce e bun din Occident. Şi salariile dacă sunt bune. Dup-aia ne întrebăm de ce sunt politicienii corupţi sau nu dau legi bune”, a declarat senatorul Ilie Năstase, pentru EVENIMENTUL ZILEI.

După ce mai bine de o săptămână, proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor a fost mai mult un mit urban, acesta a fost înregistrat joi la Camera Deputaţilor. Şi nu doar atât, el a fost semnat de 255 de deputaţi şi senatori de la toate partidele dar majoritatea de la PSD dar şi 23 de la PNL, remarcă GÂNDUL. Unii liberali au fost „ademeniţi“ să semneze acest proiect cu un tabel comparativ cu pensiile speciale ale aleşilor din alte state europene. În explicaţia iniţiatorilor, indemnizaţiile speciale ar veni ca „un drept firesc şi echitabil“, tocmai pentru că aleşii sunt în slujba poporului.

Proiectul privind introducerea indemnizaţiilor speciale a divizat tabăra liberalilor, după ce 23 de parlamentari din noul PNL au semnat pentru pensii mai mari. Veteranul liberal Mircea Ionescu Quintus a declarat că, deşi are o pensie de 1.441 de lei după trei mandate, nu este de acord cu introducerea indemnizaţiilor speciale. Mai mult, remarcă NAŢIONAL, el a spus că liberalii care au semnat proiectul iniţiat de PSD „vor trebui să aleagă între PNL şi o pensie nesimţită“. „Se va face o verificare şi, când vom şti sigur parlamentarii noştri care au semnat o asemenea iniţiativă, vom sta de vorbă cu ei şi vor trebui să aleagă între PNL şi o pensie nesimţită“, a tranşat Quintus problema.

Preşedintele de onoare al PNL a adăugat, potrivit ANTENA3, că parlamentarii care au avut iniţiativa privind pensia specială ar fi trebuit să se gândească mai întâi la veteranii de război. „Ar fi bine ca parlamentarii care iniţiază o asemenea idee de îmbunătăţire a vieţii lor să se gândească în primul rând la veteranii care mai trăiesc şi care şi-au riscat viaţa pentru demnitatea şi libertatea noastră. În situaţia în care eu, veteran de război şi cu grad de general câştigat pe câmpul de luptă, am 340 de lei indemnizaţie, ar fi culmea să am 4 sau 5 milioane de la un Parlament unde nu mi-am pus viaţa în pericol“, le-a mai explicat seniorul liberal mai tinerilor săi colegi.

La rândul său, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a susţinut că nimeni din conducerea PNL nu susţine proiectul, însă nu poate interzice dreptul parlamentarilor liberali la iniţiativă legislativă. „Acest proiect nu are girul conducerii PNL, dar ştim foarte bine că pensiile şi indemnizaţiile în România nu sunt la nivelul pe care mulţi şi l-ar dori“, a spus Gorghiu. În urma declaraţiilor lui Gorghiu, surse politice au declarat pentru ADEVĂRUL că doi liberali şi-au retras semnătura, iar alţi 11 ar urma să procedeze întocmai. Pe de altă parte, mai mulţi semnatari, cum ar fi Grigore Crăciunescu, au declarat că nu îşi vor retrage sprijinul pentru proiect.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, întrebat fiind despre proiectul pensiilor speciale pentru membrii Legislativului, că i s-ar părea „un lucru excepţional“ ca de acest drept să beneficieze „oamenii de cultură“.„Mi s-ar părea un lucru excepţional dacă în Parlament ar apărea ideea să se dea pensii speciale pentru oamenii de cultură“, a spus preşedintele, citat de COTIDIANUL.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusă joi la Camera Deputaţilor şi este semnată de 255 de deputaţi şi senatori, din toate partidele parlamentare. Dacă proiectul va fi votat, parlamentarii vor primi pensii speciale între 1.500 şi 4.000 de lei, în funcţie de vechimea în Legislativ. ROMÂNIA LIBERĂ subliniază faptul că respectivele indemnizaţii vor fi cumulate cu pensia obişnuită, obţinută de parlamentari pentru activitatea în profesia lor.

Teoretic, declaraţiile liderilor PNL, în frunte cu Alina Gorghiu, au fost corecte: nu se poate interzice dreptul la iniţiativă legislativă al vreunui parlamentar. ADEVĂRUL constată că a venit apoi iureşul presei peste PNL, acest Partid Naţional al Libertinilor, şi au apărut mustrările, povara sondajelor şi, desigur, povara de a fi elevii preferaţi ai Profesorului de la Cotroceni. Pentru că, nu-i aşa, Iohannis nu ar fi semnat şi nu ar fi aprobat aşa ceva. Poate, cine ştie, s-au şi consultat între timp.

Contradicţia între cele două poziţii liberale e simplu de explicat: Klaus Iohannis a fost un accident pentru PNL şi puţini oameni din partid au avut încredere în el. În aceste condiţii, PNL trebuie să îşi asume faptul că nu e integral un partid de „iohannişi“. Şi nici de iohanişti...

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO v-am întrebat, şi vă invităm să răspundeţi în continuare la întrebarea: „Este normal ca parlamentarii să beneficieze de pensie specială“? Până în prezent, dintre cele 8738 de voturi, 77% (6760 voturi) au fost pentru răspunsul „Nu, au ajuns în Parlament pentru că şi-au dorit acest lucru, nu pentru că au fost obligaţi să meargă acolo“ şi 22% (1937 voturi) pentru „Da, ca orice categorie cu atribuţii speciale, cum au şi magistraţii, aviatorii, şi parlamentarii au dreptul la pensie specială“. Doar 41 voturi au fost în favoarea răspunsului „Poate, ţinând cont de faptul că perioada în care ocupă funcţia de parlamentar le diminuează pensia normală“.