Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Două dintre județele din jumătatea de Vest a României se numără printre cele care au patroni sau manageri de firme cu un apetit crescut față de munca la negru. Este vorba de Timiș și de Bistrița-Năsăud, care se află în Top 3 la nivel național în ceea ce privește folosirea muncitorilor fără forme legale.

Aceste informații au fost obținute în urma unei campanii de control ­organizată la nivel național, în urma căreia Inspecţia Muncii a aplicat amenzi în valoare de 365.681 euro şi a depistat 163 de persoane ­fără ­contracte individuale de muncă. Campania a avut loc în ­perioada 23-27 martie.

”Inspecţia Muncii a desfăşurat acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.609.000 de lei, adică 365.681 de euro. Au fost depistate 163 de persoane care lucrau fără forme legale. Dintre acestea 23 lucrau la Timiş, 20 în Dolj şi 13 în judeţul Bistriţa”, spun reprezentanții instituției care verifică relațiile de muncă. Inspectorii de muncă au făcut opt propuneri de ­cercetare penală pentru angajatorii care au primit la muncă mai mult de cinci persoane fără contracte individuale.

”În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 1.276.500 de lei din care 900.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost ­sancţionaţi 344 de angajatori din care 57 pentru muncă fără forme legale. Au fost sancționate 61 de persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la negru. În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 332.500 de lei. Pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă au dispus oprirea din funcţiune a șase echipamente de lucru, patru în judeţul Prahova, unul în judeţul Galaţi și unul în județul Bistriţa. S-a înregistrat doar o sistare de activitate”, mai spun reprezentanții Inspecției Muncii.

Angajatorii au comunicat către ­inspectoratele teritoriale 37 de ­evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectori, vor fi ­încadrate sau nu ca accidente de muncă.

“Acţiunile inspectorilor de muncă urmăresc trecerea în legalitate a cât mai multe persoane prin întocmirea contractelor individuale de muncă, prin înregistrarea acestora în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor. Atât instruirea, cât şi verificarea respectării normelor de protecţie a muncii sunt în atenţia noastră în campaniile de prevenire şi control“, a declarat Dantes Bratu, inspector general de stat.

Integral pe România Liberă