Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

 În cei trei ani care au trecut de când Victor Ponta promitea ţării „cel mai cinstit guvern“, nu mai puţin de 13 miniştri au avut sau au probleme penale. Ultimul este chiar tânăra speranţă a politicii social democrate, ministrul Finanţelor Darius Vâlcov, anchetat pentru luare de mită.

„Tatăl” noului Cod Fiscal, omul care avea pe mână finanţele României, ministrul Darius Vâlcov, este suspectat de fapte de corupţie. Procurorii DNA l-au luat pe sus pe Vâlcov vineri seară, imediat după ce a ieşit dintr-o emisiune televizată, şi l-au dus la audieri, în calitate de suspect de trafic de influenţă. CURENTUL afirmă că, potrivit DNA, ministrul de Finanţe s-a îmbogăţit din banii Consiliului Judeţean Olt.

În colectarea şpăgilor, fostul demnitar a fost ajutat de actualul primar din Slatina, edil condamnat definitiv cu suspendare pentru fapte de corupţie. Potrivit refereatului DNA, citat de ADEVĂRUL, el ar fi primit două milioane de euro, în perioada 2010-2013, de la patronul „Tehnologica Radion”, Theodor Berna, pentru a câştiga o serie de contracte publice.

Ca şi în alte cazuri celebre de mită, demnitarul percepea 20% din valoarea contractelor câştigate, anunţă ROMÂNIA LIBERĂ. Licitaţiile erau de fiecare dată trucate, Vâlcov având grijă ca toate cerinţele din caietele de sarcini să fie identice cu ceea ce putea oferi Tehnologica Radion. În acest sens, el îşi folosea influenţa pe lângă aleşii locali din Consiliul Judeţean Olt. Procurorii DNA susţin că Vâlcov primea mita în şacoşe de plastic.

 „Remiterea sumelor de bani către Vâlcov s-a realizat în pungi de plastic, în tranşe cuprinse între 400.000 şi 1.000.000 de lei”, se arată în referatul DNA. Cel puţin o dată, de frică să nu fie interceptat, tânăra speranţă a politicii social democrate s-a întâlnit cu complicii săi într-un cimitir din Bucureşti, pentru a-i asigura că totul este în regulă şi că nu există niciun risc să fie prinşi.

Fostul preşedinte Traian Băsescu şi liderii partidelor din opoziţie au cerut, într-un glas, demisia lui Darius Vâlcov, după ce acesta a fost pus sub urmărire penală pentru trafic de influenţă şi luare de mită. „Domnule preşedinte Iohannis, domnule prim-ministru Ponta, ştiu că este weekend, dar ministrul de finanţe al României a fost pus sub învinuire pentru presupuse fapte de corupţie (nu spun că este vinovat). Vă rog, înţelegeţi că orice oră întârziere în remanierea ministrului de Finanţe Vâlcov are efecte grave de credibilitate politică în exterior, pe pieţele financiare, dar şi pe cursul de schimb”, a transmis Băsescu, citat de NAŢIONAL.

După un răgaz de 48 de ore în care a aşteptat un gest din partea lui Darius Vâlcov, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului să rezolve problema printr-o revocare din funcţie. Imediat, premierul a anunţat că ministrul Finanţelor i-a înaintat demisia în cursul zilei. „E o pierdere pentru Guvern”, a declarat premierul Victor Ponta, precizând că Vâlcov şi-a depus mandatul după o discuţie la Guvern în cursul zilei, la prânz, remarcă GÂNDUL.

ZIUA VECHE susţine însă că aceasta este o minciună mare cât Carul Mare, pentru că dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, preşedintele Iohannis nu ar mai fi transmis comunicatul de presă de la ora 17,52.

Deşi a demisionat, Vâlcov va participa însă, miercuri, la şedinţa de Guvern unde va prezenta proiectul noului Cod fiscal, afirmă COTIDIANUL. Premierul Victor Ponta a precizat că, în zile următoare, va decide pe cine propune în funcţia de ministru al Finanţelor. „Am trei propuneri pentru Finanţe, dar nu ştiu cine mai vrea“, a declarat Ponta.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să ne spuneţi „Cât de cinstit consideraţi că e Guvernul Ponta“? Este cel puţin la fel de cinstit precum precedentele guverne sau este mai corrupt, dovadă fiind numărul mare de miniştri aflaţi în conflict cu legea?