Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cu o nouă conducere și o componență reîmprospătată, Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituției își reîncepe activitatea, după aproape un an de pauză. Planul ar fi ca românii să fie chemați la referendum la sfârșitul lunii noiembrie, dar calculele pot fi date peste cap de mulți factori.

Comisia pentru revizuirea Consti­tuției, condusă, începând de ieri, de senatorul PSD Ioan Chelaru, își propune ca un nou raport la proiectul de revizuire să fie gata la 1 iunie, astfel încât Senatul să se pronunțe, în plen, până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare. Dezbaterile în Camera Deputaților ar urma să se poarte în primele luni ale sesiunii din toamnă, astfel încât să se dea un vot final la sfârșitul lunii octombrie. Referendumul ar putea fi convocat, prin urmare, la finalul lunii noiembrie, dar au fost formulate și păreri potrivit cărora s-ar putea organiza consultarea populară odată cu alegerile locale, în iunie 2016.

Premisele reluării dezbaterii

Dacă ne uităm la faptul că Ioan Chelaru a fost instalat în locul lăsat liber de Crin Antonescu și cu susținerea liberalilor, am putea crede că dezbaterile în comisie pleacă de la un consens al puterii și opoziției. Totuși, singurele lucruri rezultate ca fiind convenite de cele două tabere, pe acest subiect, sunt: necesitatea revizuirii Legii fundamentale și ignorarea rezultatelor referendumului privind Parlamentul unicameral și reducerea numărului de aleși la 300. În rest, în ceea ce privește clarificarea raporturilor între puterile în stat și definirea mai precisă a atribuțiilor acestora, rămâne de văzut cum vor evolua dezbaterile, dat fiind că, față de momentul întocmirii proiectului, s-au produs schimbări esențiale pe scena politică (USL s-a rupt, iar la Palatul Cotroceni s-a instalat un nou președinte). În plus, o eventuală încercare a opoziției de a răsturna Guvernul Ponta are toate șansele să arunce în aer dezbaterile constructive pe tema revizuirii.

Oricum, după ce judecătorii consti­tu­ționali au desființat practic, în martie anul trecut, proiectul adoptat în Comisie, senatorii și deputații trebuie să reia acum discuțiile aproape de la zero. CCR a constatat că, din cele 128 de articole ale proiectului de lege, 26 sunt neconstituționale deoarece depășesc limitele revizuirii, 15 ar trebui eliminate fiindcă sunt în contradicție, iar alte câteva zeci trebuie reformulate. Probleme au fost depistate, de pildă, la mecanismul de desemnare a prim-ministrului (care ar fi eliminat marja de manevră a președintelui), interzicerea traseismului, recunoașterea zonelor tradiționale „ca subdiviziuni administrative ale regiunilor“ și înființarea mini-guvernelor pentru minorități.

Condiții de adoptare și validare

Pentru ca proiectul de revizuire a Constituției să fie adoptat de Parlament este nevoie de votul a două treimi din numărul total de senatori și deputați, majoritate pe care puterea nu o mai are. Totuși, revizuirea Constituției a primit o șansă în plus în ceea ce privește validarea referen­dumului: de la sfârșitul anului 2014 încoace se aplică pragul de 30%.

Integral pe România LiberăComentarii

PRECIZARE: De fapt, articolele care-i înfurie pe EURO-patztii-transatlantici sunt CU TOTUL & CU TOTUL altele, dar noi ne-am gândit sa bagam "traseismul" la înaintare, ca da bine la EURO-cretini (la dvs., cititorii nostri, n.n.)... Cu respect, din Washington DC., Redactia României "Libere"

10 martie 2015 10:53

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.