Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Nemţii au fost „loviţi“ din toate părţile la Forumul Economic Mondial de la Davos. Modelul lor a fost numit chiar unul dintre motivele care au dus la izbucnirea crizei.

Cu cât economia merge mai prost, cu atât liderii mondiali au mai multă nevoie de un personaj negativ. Anul trecut, China s-a achitat „cu brio" de acest rol la Forumul Economic Mondial de la Davos. Intervenţia guvernului în economie şi manipularea cursului de schimb al monedei naţionale, yuanul, pentru încurajarea exportatorilor chinezi au fost subiectele fierbinţi, discutate la orice întâlnire, petrecere sau mic dejun. Acum, toate nemulţumirile europenilor faţă de criza prin care trece blocul comunitar s-au concretizat în atacuri directe şi indirecte la adresa Germaniei.

Marea Britanie, marea nemulţumită

Tonul a fost dat de David Cameron, premierul Marii Britanii. Acesta a criticat modelul economic al nemţilor, vorbind despre dezechilibrele comerciale care au dus la izbucnirea şi escaladarea crizei. „Aceasta este o problemă a deficitelor comerciale, nu doar a deficitelor bugetare", a spus Cameron, făcând aluzie la economia bazată pe exporturi a Germaniei. Cameron a atras nemulţumirea colegilor din UE după ce, la începutul lunii decembrie,
şi-a exprimat dreptul de veto şi a blocat un plan al Franţei şi al Germaniei de a modifica tratatele europene pentru a impune mai multă disciplină fiscală.

Integral în Adevărul

Integral pe AdevărulComentarii

A. Francu Köln Germania exporta 60% in afara de UE, deci este gresita afirmatia dezechilibrului comercial. Marea Britanie are o economie bazata pe speculatile bursei din Londra, care este cauza crisei mondiale si nu este solidara cu Europa. Economia Germaniei este puternica pt.ca in ultimii ani sau facut reforme puternice dureroase pt.salariati,care acum sint necesare in toata Europa.Criza financiara a fost produsa de tarile care au consumat mai mult decit au produs.

31 ianuarie 2012 14:03

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.