Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În timp ce susţin că sunt în căutarea unei soluţii miraculoase care să salveze economia mondială de la un dezastru, elitele financiare ale lumii se ocupă şi de propriile buzunare şi au pus deoparte, în paradisuri fiscale, peste 18.000 de miliarde de dolari. Oficial însă, este vorba de „fracturi“' care împiedică reconstruirea economiei globale.

La Forumul Economic de la Davos s-a admis că a trecut vremea capitalismului în forma lui actuală, anunţă NAŢIONAL. Reprezentanţii elitei mondiale economice şi politice s-au pus de acord asupra unei necesare reinventări a capitalismului. Tarele au fost analizate şi, deşi nu toţi sunt de acord cu diagnosticul şi cu soluţiile, după cum remarcă ROMÂNIA LIBERĂ, fiecare consideră că sistemul nu poate ieşi neschimbat din actuala criză.

Nemţii au fost „loviţi“ din toate părţile la Davos. Modelul lor a fost numit chiar unul dintre motivele care au dus la izbucnirea crizei, susţine ADEVĂRUL. Cu cât economia merge mai prost, cu atât liderii mondiali au mai multă nevoie de un personaj negativ. Propunerea Germaniei ca politica fiscal-bugetară a Greciei să fie preluată de către autorităţile europene, calificată drept „indecentă“ de presa de la Atena, citată de GÂNDUL, ar putea fi, totuşi, pusă în practică.

Oficialii UE negociază acum un mecanism prin care să poată interveni în mod direct în politica guvernului elen. Dacă acest mecanism va fi pus în aplicare, Grecia nu va mai avea, practic, putere de decizie asupra propriei economii şi va fi primul stat de la înfiinţarea UE care îşi va pierde suveranitatea fiscal-bugetară. Pe de altă parte, COTIDIANUL remarcă faptul că situaţia zonei euro a fost descrisă, la Davos, de Nouriel Roubini, economistul de la Universitatea New York care a prezis criza financiară, ca un accident de tren ce se desfăşoară cu încetinitorul.

Pentru a scăpa din acest cerc vicios, autorităţile caută orice sursă de finanţare iar primii vizaţi sunt evazionişti. Dar în timp ce aceleaşi autorităţi îi vânează pe „micii“ evazionişti, cei mari înoată lejer prin Insulele Cayman. FMI a făcut o cercetare amănunţită, citată de NAŢIONAL, şi a descoperit că marii bancheri, ca să nu contribuie la fondurile sistemului, şi-au ascunst banii în offshore-uri. Cam 18.000 de miliarde de dolari! În afara „ţărmurilor” taxabile sunt Insulele Cayman, Bermude, Bahamas şi Isle of Man. Acestea sunt preferatele elitei financiare globale, dar si a marilor mafioţi şi dictatori. Dupa cum estimeaza FMI, cam 80% din toate tranzacţiile bancare internaţionale au loc prin „băncile insulare”!

Acesta, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ, ar putea fi un răspuns la întrebarea „de ce nu mai funcţionează sistemul capitalist în forma sa actuală“. Considerată ca principala responsabilă a crizei, sfera financiară a fost sub tirul criticilor şi a dat loc la numeroase propuneri de reforme, mulţi sugerând „definanciarizarea economiei". Din toate propunerile prezentate la Davos se desenează un nou capitalism, mai puţin financiar şi mai mult antreprenorial. Dar NAŢIONAL atrage atenţia că şi pentru un „capitalism cu faţă umană“ e nevoie tot de bani.


Comentarii

lala solutie ...dac ar citi Marx economistii "de elita" ar vedea ca el saracu da solutii si pentru reconvertirea capitalismului...

31 ianuarie 2012 9:34

miru Paradis fiscal sunt niste state in care pot veni investitorii si nu trebuie sa plateasca taxe si impozite, evaziune fiscala pentru celalalte state,. isi fac sediile sociale si nu mai sunt obligati la plata tazelor si impozielor, pe langa asta aici se spala banii, de mafie si de corupti, nu-i trage nimeni la raspundere, sunt niste insulite facute de magnati pentru asta special si acolo se duc tot magnatii, e ca un acord tacit intre ei

31 ianuarie 2012 9:00

Patriot Daca s-au putut numara 18 mii miliarde $ (ascunsi nu mai sant si n-au fost niciodata) inseamna ca si in cele mai dezvoltate tzari exista o cardasie economic-politic-bancar de s-au putut transfera asemenea sume in conditiile in care marile finante tiparesc si tranzactioneaza sute miliarde $ pe dar la global intram intr-o noua recesiune. Aberatii maxime, miza e ca se cam termina cu resursele conventionale de energie si de aici belele mari curand.

30 ianuarie 2012 20:38

Papa Ce e aia "paradisuri fiscale"? E vorba cumva de acele tzari (normale) în care jefuirea propriilor cetatzeni pe cale de fisc nu atinge asteptarile guvernelor "comunitatzii" tzarilor "libere" si "democrate"?

30 ianuarie 2012 18:12

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.