Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Zăpada şi gerul din luna ianuarie, atât de hulite de majoritatea românilor, au adus şi beneficii altor români. Click! vă spune cine sunt cei care au profitat din plin de capriciile vremii. Şoferii care au fost captivi în infernul alb de pe DN1 v-ar putea spune, pe bună dreptate, că zăpada asta n-a făcut decât rău românilor.

Pentru ei, zilele petrecute sub nămeţi au fost, poate, cele mai cumplite din viaţa lor. Transporturile au fost paralizate în sudul ţării, iar scrisorile şi bunurile de larg consum au ajuns cu întârziere la destinaţie. Marile magazine de produse alimentare nu au mai putut umple rafturile rămase goale, din cauza aprovizionării care a căzut.

Cu toate acestea, zăpada şi gerul le-au adus câştig altor români, care au ştiut să profite de situaţia creată. În luna ianuarie, lopeţile, lanţurile auto, sprayurile antiîngheţ şi racletele s-au vândut ca pâinea caldă.

Fiecare posesor de autoturism a simţit pe pielea lui cât de importante sunt aceste echipamente pe timp de iarnă. La fel de câştigaţi au fost şi cei care şi-au cumpărat lopeţi ca să facă bani cu ele. E vorba de „deszăpezitorii" de ocazie care, în schimbul a 10-15 lei, i-au scos din nămeţi pe cei care au avut nevoie de o mână de ajutor.

Pieţarii

Ţăranii nu au mai putut ajunge cu produsele la tarabă din pricina nămeţilor.
„În piaţă bate vântul de câteva zile. Oamenii nu au putut să ajungă cu marfa, iar clienţii nu s-au încumetat să mai facă piaţa pe gerul ăsta", ne-a spus Veronica Popescu, comerciantă în piaţa Băneasa.

Firmele de deszăpezire
Societăţile de deszăpezire primesc bani de la primării în funcţie de modul în care au intervenit pe străzi. Există şi firme care au în contract aşa-zisa „clauză de aşteptare". Acest lucru înseamnă că ele primesc bani, fie că ninge, fie că nu.

Magazinele

Magazinele au avut mari probleme de aprovizionare. „Ne cerem scuze pentru lipsa anumitor produse la raft", şi-a anunţat Mega Image clienţii, chiar la intrarea în magazine. La Profi, unele camioane cu produse pentru Bucureşti au fost blocate pe autostradă, iar altele, cu mărfuri pentru magazinele din Moldova, nu au putut ajunge acolo la data planificată. Situaţia a fost corectată rapid.

Locatarii
Românii care locuiesc la bloc şi se încălzesc în regim centralizat au reclamat facturi uriaşe la întreţinere în decembrie. Ei se aşteaptă ca factura la încălzire, aferentă consumului din ianuarie, să explodeze. Din cauza temperaturilor extrem de scăzute, consumul de căldură a crescut considerabil, subţiind buzunarele românilor. În Bucureşti, pe luna decembrie, o familie care locuieşte într-un apartament cu patru camere a plătit chiar şi 800 de lei.

Voluntarii de ocazie
Zăpada abundentă şi îngheţul nu i-au speriat pe „deszăpezitorii" de ocazie.
Ei au făcut mai mulţi bani ca niciodată, sărind în ajutorul celor care au rămas înzăpeziţi. Unul dintre ei este Sorin, un tânăr de 23 de ani din Bucureşti, care a intuit că bucureştenii vor plăti bani frumoşi pentru serviciile sale. El ia între 10 şi 20 de lei pentru deszăpezire şi zice că are cam zece clienţi pe zi.

Comercianţii de lopeţi
Marile magazine de bricolaj au avut profit în această lună cu produsele specifice iernii. Fie că e vorba de lopeţi, lanţuri de zăpadă sau lichid de parbriz comercianţii spun că aceste bunuri s-au vândut excelent. „Comparativ cu 2011 avem o creştere cu 30% a vânzărilor la aceste produse. Cel mai bine s-au vândut lopeţile", ne-a spus Florentina Vlădan, responabil Baumax Sun Plaza.

Integral pe Click!Comentarii

CeTePopescu. Nicio tragedie umană, provocată de calamități, nu poate trece neexploatată politic de către „aleșii neamului” care se bat în declarații politicianiste în timp ce iarna a paralizat întreaga zonă de sud-est a României. Cel mai harnic, la dat din gură, a fost șeful PNL Crin Antonescu, care s-a grăbit să facă politică și pe spatele acestei nenorociri a oamenilor. Trezit, probabil, târziu cu fața la pernă, după încă o noapte pierdută din cauza unor vicii nocturne. Mai mult, semidoctul Antonescu, un repetent notoriu al Facultății de Istorie, face în prezent aprecieri de natură etică la adresa unui cercetător de marcă în același domeniu al istoriei și un om de o înaltă ținută morală, așa cum este premierul Ungureanu http://www.curentul.ro/2012/index.php/2012021368619/Actualitate/Crin-Antonescu-un-presedinte-pentru-puturosii-Romaniei.html

13 februarie 2012 11:04

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.