Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pesedist „la bază“”, Nicolae Văcăroiu nu-i întoarce şefului de partid, Victor Ponta, favorul pe care acesta i l-a făcut când l-a numit la conducerea Curţii de Conturi şi atacă frontal puşculiţa ilegală a guvernului. Ultimul raport al Curţii de Conturi arată, negru pe alb, furtul generalizat din Guvernul condus de Victor Ponta.

Curtea de Conturi a dat publicităţii raportul pentru anul 2013, în care arată neregulile descoperite în gestionarea finanţelor publice şi a bunurilor instituţiilor de stat. În total, doar în 2013, mai mult de un miliard de euro din banii publici a fost aruncat pe apa Sâmbetei. Majoritatea instituţiilor a fost prinsă pe picior greşit.

Curtea de Conturi arată că, în 2013, au fost emise 38 hotărâri de guvern pentru alocarea de bani din Fondul de rezervă bugetară către diverşi ordonatori de credite şi bugetele locale. Impactul financiar al neregulilor constatate, în comparaţie cu anul precedent, este mai mare cu 1.186,8 milioane lei, respectiv cu 30,4%”, se precizează în raportul Curţii, citat de EVENIMENTUL ZILEI.

Guvernul a continuat, în 2013, practica anilor precedenţi de a aloca sume importante din Fondul de rezervă bugetară fără criterii clare şi transparente, acest fond reprezentând, de fapt, o modalitate de a suplimenta fără control parlamentar bugetele unor instituţii. ROMÂNIA LIBERĂ afirmă că Legea finanţelor publice locale stabileşte că banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pot fi acordaţi unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Şi la Ministerul de Finanţe Curtea de Conturi a găsit nereguli, şi încă unele foarte grave. La programele cu finanţare europeană în 2013 angajaţii ministerului au uitat să ceară rambursarea de la Comisia Europeană a peste 2 miliarde de lei. Banii reprezintă jumătate din fondurile cheltuite de stat şi care ar fi trebuit rambursate României de Bruxelles.

Banii adunaţi din taxe, impozite şi contribuţii au avut în 2013 un duşman de temut - statul român, afirmă STIRILEPROTV.RO! Aproape 1,2 miliarde de lei au rămas la firmele intrate în insolvenţă, alte 200 de milioane cheltuiţi fără respectarea legii, sute de milioane date ilegal pe salarii, sporuri şi premii pentru funcţionari şi directorii lor.

După ce au luat act de datele prezentate de instituţia condusă de Nicolae Văcăroiu liberalii au decis să ceară Camerei Deputaţilor înfiinţarea unei comisii de anchetă care să verifice cum anume au fost cheltuiţi banii din fondul de rezervă al prim-ministrului, anunţă ADEVĂRUL. Liberalii nu se mulţumesc însă doar cu atât, ci solicită şi constituirea unei alte comisii de anchetă la Senat, care să analizeze la rândul ei „situaţia cheltuielilor propuse de actuala putere pentru construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov”.

Chiar dacă anchetele parlamentare nu au înfundat pe nimeni până acum, cele două demersuri iniţiate de PNL demonstrează, după cum afirmă NAŢIONAL, că liberalii, chiar dacă nu au reuşit încă să-şi asigure o nouă majoritate, intenţionează să nu-i mai lase pe pesedişti să zburde nestingheriţi în Parlament şi în Guvern.