Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat, la ieşirea din sediul BNR, că ministerul pe care îl conduce va continua discuţiile cu Banca Naţională pentru a găsi soluţiile potrivite pentru cei 75.412 de debitori cu credite în franci elveţieni.

Ministrul a arătat că la problema creditelor în franci elveţieni există soluţia aprobată anul trecut privind rescadenţarea creditelor pentru cei cu venituri mici, sau posibilitatea ca fiecare bancă în parte să vină cu un program care să-i sprijine pe românii îndatoraţi în moneda elveţiană.

"Există o soluţie din iulie anul trecut. Conform ordonanţei 46 Guvernul a aprobat şi a susţinut rescadenţarea creditelor pentru persoanele care aveau un nivel al veniturilor sub un anumit prag", a spus ministrul, care a precizat că această ordonanţă va ajunge în Parlament cu un cadru lărgit, în aşa fel încât să îi includă şi pe cei peste 75 de mii de români.

Darius Vâlcov a subliniat că la discuţiile pe această problemă, care vor continua şi săptămâna viitoare, vor participa şi băncile afectate de această apreciere record a francului elveţian.Ştire iniţială 18.31
Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, se întâlneşte începând cu ora 18:30 la sediul băncii centrale cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a discuta despre situaţia creată de creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu leul, a anunţat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, într-o intervenţie telefonică la 100 de minute.

Anterior, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Vâlcov să discute cu oficialii BNR pe această temă.

Cursul francului elveţian anunţat de BNR a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc, şi a atins un nou maxim, în timp euro a urcat de la 4,5034 lei la 4,5095 lei, iar dolarul a atins şi el un nou maxim, de 3,8863 lei.

Referinţa francului elveţian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, când a crrescut cu 15,7%, în timp ce în piaţa interbancară a trecut de 5 lei la cotaţiile raportate la euro, după ce decizia Băncii Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci/euro impus în 2011 a determinat o apreciere masivă a monedei elveţiene pe pieţele externe.

Francul s-a apreciat joi foarte repede după anunţul Băncii Eleveţiei, cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.

Românii care au credite imobiliare în franci elveţieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, luând în calcul aprecierea masivă a monedei elveţiene.

Finanţările în franci elveţieni au o pondere de 4,5% în soldul total al împrumuturilor din sistemul bancar, din care 3,8% revine populaţiei şi 0,7% firmelor.


Comentarii

Sergiu BNR nu are cum sa-i sprijine pe cei cu credite in franci elvetieni . Bancile , daca vor sa nu se trezeasca cu vreo 75.000 de case si apartamente de vanzare , trebuie sa le reesaloneze ratele . Ponta si Valcov se baga in seama pueril si populist , pana la urma se vor face de ras pentru ca nu au nici o parghie de a obliga bancile sa le modifice clauzele contractuale de imprumut la cei 75.000 de oameni .,

17 ianuarie 2015 16:48

Iara a aparut acest EXCREMENT de basist-antisocialist? baist-antisocialist=bruno unul si acelasi OLIGOFREN

17 ianuarie 2015 13:44

basist anti-socialist BNR a incercat de ani de zile sa mentina un curs (citde cit) fix leu0euro., prin interventii directe (vinzari/cumparari de valuta) Asa s-au si dus mare parte din rezervele in valuta - pt ca era o interventie ARTIFICIALA, nesustinuta de economia REALA a Romaniei. Acum e mai greu: Francul elvetian s-a intarit fata de TOATE monedele internationale. Deci nu ajuta ca mentinem cursul euro - leul e tot slab in comparatie cu F. Acum, toata chestia este SOCIALA si POLITICA, nu economica. Economic normal ar fi ca cei cre au preferat sa ia imprumut in Fr sa isi asume riscul. Dar politicienii- in special Guvernul si Ponta vor sa atraga sustinerea celor cca 200 de mii de romani la greu acum, mai ales ca sunt din patura de mijloc, sustinatori ai PNL. Oricxum ai lua-o, este o adevarata mizerie. Oamenii astia au luat imprumut in Fr pt ca le dadea avantaje (rate mai mici decit in lei), ani de zile au profitat de chestia asta. Ba chiar rideau de "prostii" care luau imprumuturi in lei. Acum, cind au dat de naiba, tipa tare si ar rea ca ALTII (Guvernul, populatia at large, alti clienti ai bancilor) sa ii scape de probleme. Nu sunt de acord cu "reesalonarea", vor pur si simplu sa continue sa plateasca sumele mici cu care erau obisnuiti. Oricum ar fi, interventia Statului ar fi inca o timpenie socialista care nu are ce cauta in economia de piata!

17 ianuarie 2015 8:23

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.