Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Noul PNL a devansat serios PSD-ul, ba chiar ar obţine aproape 50% dintre sufragii dacă alegerile parlamentare ar avea loc acum. Mai exact, PNL este creditat cu 47% intenţie de vot, în timp ce alianţa formată din PSD-UNPR-PC ar obţine doar 34 de procente, arată un sondaj CSOP, comandat de liberali şi efectuat în perioada13 – 18 decembrie 2014. NAŢIONAL constată că ambele tabere, deşi adverse, au şi o bucurie comună, sondajul arătând că PMP nu ar trece pragul electoral, ratând astfel intrarea în Parlament.

Rezultatele sondajului dau aripi PNL-ului, care pregăteşte moţiune de cenzură şi vrea alegeri anticipate, anunţă COTIDIANUL. PNL-ul doreşte alegeri anticipate, însă, deoarece acest lucru este „extrem de greu de realizat“, va depune o moţiune de cenzură, imediat după ce va fi prezentat programul de guvernare. „Vom avea în decursul sesiunii parlamentare o moţiune de cenzură pe care o vom stabili ca temă şi dată în următoarea şedinţă, după ce va fi prezentat programul de guvernare”, a precizat preşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Premierul Victor Ponta a răspuns, într-o postare pe Facebook, declaraţiilor făcute de liderii PNL. Potrivit ROMÂNIEI LIBERE, premierul Victor Ponta susţine că, dacă în urma unei moţiuni de cenzură cabinetul său ar cădea, alegerile anticipate s-ar face după vechea lege electorală, ajungându-se din nou la un super-Parlament, cu aproape 600 de senatori şi deputaţi. „Înseamnă că noii parlamentari vor fi la fel de numeroşi şi aleşi pe un sistem pe care toţi îl considerăm neadecvat!! Îşi asumă PNL aceasta situaţie?", se întreabă retoric premierul.

ADEVĂRUL observă că Victor Ponta aduce în discuţie şi votul parlamentarilor din 15 decembrie al cărui rezultat a fost 377 de voturi pentru Guvern şi 143 pentru Opoziţie. „S-a schimbat ceva fundamental în raportul parlamentar? Ştiu de asta doar liderii PNL şi nimeni altcineva? O ţară are nevoie de o majoritate funcţională pentru a îndeplini un program serios de guvernare, altfel să ceri înlocuirea unui Guvern fără să spui ce pui în loc este un gest cu consecinţe negative în toate domeniile! Îşi asumă PNL această situaţie?", mai scrie premierul.

Încă de la câştigarea alegerilor prezidenţiale de către candidatul ACL, Klaus Ioannis, PNL a anunţat că unul dintre obiectivele sale este să ajungă la guvernare. Însă, atâta timp cât este la guvernare, capitalul electoral al PSD se erodează, aşadar ar putea fi şi în interesul social-democraţilor organizarea alegerilor anticipate. În aceste condiţii EVENIMENTUL ZILEI se întreabă care dintre marile partide adverse ar avea un interes mai mare pentru organizarea alegerilor înainte de termen?

În mod normal, următorul scrutin electoral pentru alegerea parlamentarilor va fi in decembrie 2016, iar între timp se pune problema unei noi legi electorale, astfel încât numărul total al deputaţilor şi senatorilor să fie mult mai mic. Pe 9 decembrie 2012, aminteşte GÂNDUL, au fost aleşi 412 deputaţi şi 176 de senatori. În total, 588 de parlamentari, asta deşi la referendumul din 2009, românii au decis ca Legislativul să fie format din 300 de membri.

Co-preşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, ieri, că opoziţia este favorabilă înfiinţării partidelor cu un număr mai mic de semnături decât prevede actuala legislaţie şi renunţării la criteriile de teritorialitate. De asemenea, PNL se pronunţă pentru o noua lege a finanţării partidelor politice.

Noua legislaţie ar trebui să prevadă alegerea primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene în două tururi de scrutin, alături de introducerea unui sistem de vot mixt pentru parlament, „bicameral, dar cu număr mult mai restrâns de parlamentari”. ZIUA VECHE remarcă însă faptul că Vasile Blaga nu a putut avansa un număr de parlamentari pentru viitorul for legislativ, în condiţiile în care, spre exemplu, la 200 de parlamentari, reprezentanţii minorităţilor naţionale, în număr de 18, ar căpăta o pondere prea mare.

Şi apropo de partide şi guvernare: CURENTUL anunţă că la Iaşi a luat în sfârşit fiinţă „Partidul Proştilor” condus de Cezar Popescu. Ave Cezar! Toţi te salutăm! La guvernare cu voi! Măcar nu sunt corupţi – că doar sunt proşti, nu?