Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

O supernova uriaşă ar putea genera o explozie masivă de raze gamma care ar putea să distrugă toate formele de viaţă de pe Terra, însă cercetătorii americani spun că acest fenomen este "puţin probabil" să se întâmple, relatează Mediafax.

"Sistemul stelar Eta Carinae este un butoi super-uriaş de pulbere stelară, care a ajuns aproape de finalul fuziunii sale", se afirmă într-un articol publicat în revista Scientific American.

"Ar putea, de fapt, să fi murit deja, iar lumina care poartă vestea despre moartea sa cataclismică ar putea să se îndrepte spre noi chiar acum", precizează autorii aceluiaşi articol.

Eta Carinae, denumită şi "steaua morţii", este un sistem stelar situat la 7.500 de ani-lumină de Terra, aflat pe punctul exploziei care îl va transforma într-o supernovă.

"În calitatea sa de prim corp ceresc observat de sonda Chandra X-ray Observatory, lansată de NASA în urmă cu 15 ani, acest sistem stelar dublu continuă să ne dezvăluie noi indicii despre natura sa, prin intermediul emisiilor de raze X pe care le generează", afirmă NASA.

Astronomii au raportat un comportament extrem de volatil al sistemului Eta Carinae în secolul al XIX-lea, atunci când a devenit extrem de strălucitor vreme de două decenii, depăşind în strălucire aproape oricare altă stea de pe cer.

Acest eveniment a rămas cunoscut în istoria astronomiei sub denumirea "Marea Erupţie".

Datele culese cu ajutorul telescoapelor moderne au dezvăluit faptul că Eta Carinae a eliberat în spaţiul din jurul ei, în acea perioadă, o cantitate de materie de circa 10 ori mai mare decât masa Soarelui.

Unii oameni de ştiinţă consideră că supernova Eta Carinae ar putea genera o explozie de raze gamma (GRB) - una dintre cele mai strălucitoare explozii din Univers.

La rândul ei, această explozie de raze gamma ar putea să distrugă stratul de ozon din jurul Terrei, ucigând toate formele de viaţă de pe planeta noastră.

Totuşi, astrofizicianul Alan Duffy a declarat pentru Scientific American că acest lucru este "aproape imposibil", deoarece "nu ne aflăm suficient de aproape de Eta Carinae şi ele (razele gamma) nu se îndreaptă în direcţia noastră".

Integral pe România LiberăComentarii

Dan Stimate euro-falus, astaaaa... Pulus, paulus.... Stim ca toata lumea trebuie sa existe, dar de ce tocmai tu ?

21 decembrie 2014 12:42

cititor Abia astept sa vad cu ce seamana sfarsitul lumii!!

20 decembrie 2014 18:15

Euro-Paulus: Ei, sa-mi bag EURO-poolla, e deja a 42-a gogoritza de genul asta pe anul în curs!!! V-ati vorbit între voi (în cercul likelelor & avortonilor din presa "libera", n.m.), sau încasati EURO-spaga de la acelas mandatar? Cu respect, P.

20 decembrie 2014 13:53

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.