Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În ultimii doi-trei ani s-a întâmplat ceva cu adevărat remarcabil în această ţară şi care a culminat cu protestele şi cu rezultatele votului din 16 noiembrie: oameni care nu au participat deloc până acum la viaţa publică şi-au redescoperit interesul pentru România şi au preluat puterea din mâinile politicienilor. De acum înainte, România nu mai are cum să fie la fel.

Se vorbeşte mult în aceste zile despre reglarea de conturi din PSD, se scriu mii de„scrisori deschise”, dar toată lumea se fereşte să-i spună pe nume sentimentului care a cuprins clasa politică, de toate culorile. Frica de vocea străzii. Unii au înţeles-o mai demult, dar evident nu au recunoscut-o niciodată, alţii o conştientizează acum, deşi, la televizor, o fac pe vitejii.

Traian Băsescu a simţit-o primul în ianuarie 2012, când, după atacul public la Raed Arafat, s-a trezit cu mii de oameni în stradă, mulţi tineri, care i-au demolat, în cele din urmă, Guvernul. A fost doar un prim episod, de fapt un semn că marii absenţi din toate alegerile şi cei pe care nici un studiu sociologic despre opţiuni politice nu i-a băgat în seamă, se vor trezi cu adevărat. USL a prelua apoi puterea, crezând că a primit atunci un cec în alb din partea românilor şi şi-a forţat norocul cu suspendarea lui Băsescu din vara aceluiaşi an. Ponta şi Antonescu se credeau pe val, eroi ai străzii, cel puţin.

Ponta, Antonescu şi toţi ceilalţi s-au înşelat însă amarnic. În 2013 şi 2014, liderii USL s-au trezit din nou cu mii de tineri în stradă, de data aceasta împotriva exploatării de la Roşia Montana, a gazelor de şist sau pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi din marile oraşe. „Sunt manipulaţi” au strigat unii, aşa cum o făcuseră şi în ianuarie 2012, dar ce să faci, strada nu vrut să cedeze, aşa că până la urmă tot politicienii au trebuit să facă un pas înapoi. A fost din nou un semn din care Victor Ponta şi oamenii din jurul său nu au înţeles mare lucru. A urmat „marţea neagră”, blocarea anchetelor penale în Parlament, una după alta, şi toate prostiile care s-au întâmplat anul acesta, acompaniate de o propagandă care spunea că singurul politician urât din ţara asta este Traian Băsescu.

Ei bine, alegerile din noiembrie 2014 au arătat că pesediştii, rămaşi singuri la guvernare împreună cu oportuniştii clasici, au pariat din nou greşit. Peste un milion de oameni au ieşit din case, special ca să voteze împotriva lui Ponta, alte câteva mii au ieşit chiar în stradă să-i strige în faţă premierului cât de mult îl dispreţuiesc, nu doar pentru blocarea votului a mii de români din disporă, ci pentru toate mizeriile făcute în scurta sa guvernare. În ciuda bravadei adolescentine şi a escapadei din Dubai, Ponta a simţit, poate pentru dată, fiori reci pe şira spinării. Frica s-a instalat cu toată forţa atât la Palatul Victoria cât şi în PSD. Iar veselia cinstită afişată acum de Traian Băsescu, când vine vorba despre premier, parcă vrea să spună un sigur lucru: „Ia zi, Viorele, cum e să-ţi strige oamenii la uşă: ieşi afară, javră ordinară?”

În ciuda victoriei de acum două săptămâni, nici în tabăra lui Iohannis nu are cum să domnească liniştea. Românii şi-au redescoperit interesul pentru această ţară şi nu mai vor să dea un cec în alb nici unui politician. Nu cred că cineva şi-ar permite acum să blocheze anchete penale în care sunt implicaţi parlamentari şi foşti miniştri sau să-ţi ţină baronii conectaţi, în continuare, la izvoarele de bani publici.

Vom avea numai de câştigat dacă rămânem, cât mai mulţi, conectaţi la treburile acestei ţări. Şi nu numai la ce se întâmplă în Guvern şi Parlament, ci şi în administraţiile locale. Poate a înţeles şi primarul Oprescu că nu-i mai poate ignora pe cetăţenii din cartierul Prelungirea Ghencea, după protestele din această vară pentru modernizarea infracturii din zonă, aşa cum se pare că a înţeles că Bucureştiul nu mai poate rămâne „capitala maidanezilor”, după tragedia din septembrie 2013 şi manifestaţiile care au urmat. Putem să ne luăm ţara înapoi, aşa cum putem să ne luăm înapoi oraşele, comunele, instituţiile publice- care au lucrat mai mult în interesul politicienilor decât al cetăţenilor. Este clar că, de pe 16 noiembrie, România nu mai are cum să rămână la fel.

Integral pe România LiberăComentarii

roman Mai pupincuristi basisti de ziaristi de la RL ,daca tot va f..ute grija de luat tara inapoi ,de ce nu luati tara inapoi de la ungurii din HarCov? De ce nu luati tara din tinutul secuiesc inapoi? Mai vitejilor ce sunteti? sunteti buni toti numai de gura,dar la fapte sunteti toti egali cu zero. asa ca lasati-o mai moale cu luat tara inapoi ,cand nu a fost luata de nimeni. A-ti luat tara inapoi de la cine? De la ungurii din tinutul secuiesc sa o luati inapoi si atunci sa mai vorbiti. Pui de naparci ce sunteti.

7 decembrie 2014 0:36

ion De ce nu si-au luat romanii tara inapoi de la Traian Basescu si clica lui? De ce au stat 10 ani sa-si bata joc de ei? Sa-i fure ,sa-i injure ,sa retrocedeze imobiliare ilegal,sa-si ia casa singur,sa puna procurori si judecatori pe cine a vrut el. Romanilor ,de ce nu v-ati luat tara inapoi de la Traian Basescu ,la timp? De ce ati astepta ca impreuna cu PDL-eprele,Ciuma Portocalie , sa distruga Romania si pe romani? Si acum cand se intra in normalitate unii au sarit ca arsi ca Ponta face nu stiu ce? Nu vedeti cat sunteti de manipulati dragi romani? Cand va treziti la realitate? Cand o sa ganditi singuri ,sa va convingeti singuri despre fiecare politician ,nu sa va spuna unii si altii cu cine sa votati? Ar fi timpul sa va maturizati politic si sa nu va mai influenteze nimeni in legatura cu optiunea votului. Au trecut 25 de ani de la revolutie si tot nu v-ati desteptat. De 25 de ani se canta Imnul Romaniei "Desteapta-te romane" ....dar nimic.

6 decembrie 2014 22:33

romanii primii doi ani de guvernare ponta au insemnat in primul rand repararea nedreptatilor si umilintelor facute de boc, in urmatorii doi ani se va pune accentul pe dezvoltare, investitii etc, adica politica economica liberala.

3 decembrie 2014 13:25

Vali Ca de fiecare data - credeti ca ..sistemul nu va lasa ca politica nu permite...Uite ca se poate si se va putea ....Tinerii acestei tari si nu numai ei...ci toti oameni cinstiti ai Romaniei - vom face totul sa ne luma tara inapoi...din mana hotilor si arivistilor.....Mai vorbim...si veti vede aca am dreptate....SE POATE .....ROMANIA SE TREZESTE SI VREA SA FIE ACOLO UNE E LOCUL EI...

3 decembrie 2014 7:50

Lingaul Cum se ia o guvernare inapoi, mai corect ,prin portocalii deghizati in PDL.Succesuri .

3 decembrie 2014 7:34

gica,contra Sistemul actual nu permite in mod practic conducerea democratica mult trimbitata Nu este normal ca demonstratiile de strada sa conduca in salturi politica de cele mai multe ori manipulata de forte interesate Cum poti sa impui un personaj sau sa darimi un politician deja urcat pe o functie daca sistemul nu-ti permite?

3 decembrie 2014 6:33

Euro-Paulus: bine, dar cum sa "ramânem conectaţi la treburile acestei ţări", daca ne vom transforma într-o tzara de EURO-iobagi "corporatisti" (ca Germania, Franta, Olanda, etc.)? Uite, în Dresda au protestat alataieri 10.000 de oameni împotriva politicii guvernului "german", mediile lor de "informare" nereusind decât sa-i... injure (în public) pentru "conectarea la treburile acelei ţări".

2 decembrie 2014 21:00

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.