Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a pierdut răbdarea şi a pus capăt proiectului de gazoduc South Stream, contestat de UE, dar a negociat o alternativă cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat luni seara că Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream, din cauza opunerii Bulgariei, relatează agenţia Tass. „Încă nu am permisiunea Bulgariei şi considerăm că în aceste condiţii Rusia nu poate continua realizarea proiectului“, a afirmat el. Liderul de la Kremlin a apreciat că poziţia Uniunii Europene în legătura cu proiectul South Stream nu este constructivă şi din acest motiv Rusia îşi va reorienta resursele către alte state. ”. Şeful Gazprom, Aleksei Miller, a fost şi mai clar: „Proiectul este închis. Asta a fost” .

Proiectul South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, urma să transporte gaze ruseşti către centrul Europei, pe o rută care va ocoli Ucraina, cu care Rusia este în relaţii tensionate.

Erdogan îl ajută pe Putin
Dar Moscova a găsit o soluţie de avarie la Ankara şi a fost negociată de Putin cu preşedintele Recept Tayyip Erdogan: o conductă prin Marea Neagră ce va ajunge la ţărmurile turceşti.

Gazprom va construi, alături de Boru Hatlari Ile Petrol Tasima din Turcia, un gazoduct capabil să livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia spre Turcia, relatează Bloomberg.
Integral pe Adevărul