Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Rusia se pregătește să-și apere influența în „străinătatea apropiată“ dintre Prut și Nistru, în cazul în care și de această dată voturile vor merge către partidele pro-europene. Klaus Iohannis merge la Chișinău înainte de alegerile generale de duminică, în speranța că electoratul din Republica Moldova ar putea fi contaminat de entuziasmul românesc pentru noul președinte neamț.

În mica republică de dincolo de Prut, bătălia se duce deocamdată în tranșee nevăzute unde serviciile de informații estice și vestice încearcă să-și delimiteze terenul. Rusia lucrează pe mai multe fronturi odată, folosind însă aceleași metode care dau rezultate bune de zeci de ani, iar pentru echilibrarea Partidului Comuniștilor, care și-a redus la jumătate numărul alegătorilor de la ultimul scrutin, a apărut „liderul-surpriză“, Renato Usatîi, cu ajutorul căruia Partidul Patria poate intra în Parlament, suflându-i din nou vânt în pânze lui Vladimir Voronin.

Tânărul Usatîi are priză la public, vorbește bine, are o biografie de gangster filantrop și mobilizează acea parte a electoratului pro-rus care și-a pierdut răbdarea și speranța. Are 36 de ani, se declară „un om sovietic“, îi place Moscova, modelul lui în viață este Vladimir Putin, are suficienți bani pentru a-și permite un Rolls-Royce Wraith, de 340 mii de euro, și susține că peste 70 la sută din veniturile sale le împarte celor nevoiași. Sondajele arată că a reușit să strângă lângă el aproape 9 la sută din electoratul moldovean în ultimele șase luni. Renato Usatîi nu se jenează să spună că a lucrat cu oameni din FSB (fostul KGB), susținând că are relații și în serviciile din România. El este peticul care ar putea împinge forțele politice pro-ruse la guvernare. Deocamdată, pro-europenii și pro-moscoviții se află umăr la umăr, dar Rusia transmite mesaje serioase: dacă Uniunea Europeană va aplica și în Republica Moldova „scenariul ucrainean“, consecințele vor fi „dure“. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că “speră din tot sufletul“ ca Bruxelles-ul să fi conștientizat că „repetarea scenariului care a avut loc în Ucraina va avea consecințe distructive“.

Șeful diplomației de la Moscova sugerează, de fapt, că Rusia se pregătește să câștige alegerile din Republica Moldova și nu vrea să facă prea multă mizerie și prea mult zgomot. Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă, deci, că ar urma să se retragă din „spațiul vital“ al Rusiei, pentru a nu provoca noi dezordini, noi victime, noi spații violente.

Generalul american Philip Breedlove, comandantul forțelor aliate din Europa, spusese încă de-acum două luni că Rusia începe să utilizeze în Republica Moldova și în Transnistria scenariul „războiului hibrid“ din Ucraina. La început a fost anunțat pe canalele propagandistice ale Moscovei un iminent conflict legat de chestiunea transnistreană, președintele de la Tiraspol le-a cerut rezerviștilor să se pregătească pentru o campanie militară și nu a mai participat la întâlnirile 5+2 (Republica Moldova, Ucraina, Transnistria, Rusia, OSCE + UE și SUA), apoi Rusia a început să transmită avertismente tot mai serioase.

După ce a pierdut alegerile prezidențiale, premierul Victor Ponta a mărturisit că scrutinul de la Chișinău este mult mai important. Președintele Traian Băsescu a evitat să vorbească despre acest subiect, dar dă semne că este îngrijorat, iar noul ministru de Externe merge vineri în Republica Moldova împreună cu președintele ales, Klaus Iohannis, pentru a da încă un impuls nehotărâților.

Ca de atâtea ori în istoria ei, viitorul Basarabiei se va decide la limită, dar ceea ce putea face România pentru a convinge electoratul de dincolo de Prut că e mai bine cu Europa decât cu Rusia nu a făcut, iar idealismul revoluției Twitter nu mai e la fel de proaspăt ca în 2009.

Integral pe România LiberăComentarii

basist anti-socialist Craiovenii au sesizat corect un lucru: in timp ce "democratii" (educati comunist) sunt corupti PENTRU EI, coruptii social-democrati sunt mafioti "de bine", care "impart poporului". Cum sa nu ii votam pe acestia? De ex: Ponta, par examplu, daca era "democrat", ar fi baut vizichiul in Duba-i singur, cu vreo curva. Asa, fiind socialist, l-a baut cu seful d epropaganda personal, cu o curva - dar gindindu-se la "familie" si promitind ca nu va taia "in veci" pensiile! Sesizati diferenta.

27 noiembrie 2014 13:11

@plagiatorul socialist "Tânărul Usatîi are priză la public, vorbește bine, are o biografie de gangster filantrop" Exact c ene place noua, romanilor (olteni, moldoveni, basarabeni...) la partidul "social-democrta" de sorginte comunist-sovietica. Un "haiduc" care ia de la Stat si ne mai da si noua cite-o farima. "Are 36 de ani, se declară „un om sovietic“, îi place Moscova, modelul lui în viață este Vladimir Putin, are suficienți bani" Parca citim CV-ul Mitomanului - cu diferenta ca acesta din urrma are 40 ani. Oare Usantii stie sa minta la fel de mult ca plagiatorul nostru?

27 noiembrie 2014 13:06

gica,contra Moldova este puternic marcata de ani de stapinire sovietica si generatiile vechi nu se mai pot convinge de utilitatea drumului spre west Ramine de vazut cit de puternic este curentul tinerilor mai ales a acelora care au "mirosit" un pic de occident

27 noiembrie 2014 6:24

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.