Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Bine v-am regasit! Azi voi face, pentru inceput, un scurt rememeber legat de Ion Iliescu si o intamplare care s-a consumat in urma cu 19 ani, la Constanta. Ea a ramas bine fixata in mentalul colectiv si a facut istorie. A readus-o in actualitate ZIUA DE CONSTANTA care titra, cu vreo doua luni in urma, chiar in ziua in care se implineau 19 ani de la celebra intamplare din după amiaza zilei de 15 august 1992 : “ Au trecut 19 ani de când Ion Iliescu i s-a adresat ziaristului Paul Pârvu cu: "Măi animalule !"

Preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu, puncta sursa citata, a venit într-o vizită la Constanţa unde a participat la Ziua Marinei, după care a avut o întâlnire cu prefectul Dragoş Chilea. În faţa sediului instituţiei a avut loc şi celebra întâlnire dintre Ion Iliescu şi Paul Pârvu, pe atunci jurnalist la cotidianul Telegraf, caruia Iliescu i-a adresat celebrul apleativ :”Mai animalule!” fiindca Parvu i-a strigat, in mod repetat :"Iliescu pentru noi, este Ceauşescu doi!".
Ce a urmat ştie, mai mult sau mai puţin, toată lumea. Dar cel mai bine este să ne amintim ce s-a întâmplat chiar din relatarea ziaristului Paul Pârvu care a povestit episodul din august, 1992,, în cadrul interviului on line acordat sursei citate:
“Am căutat-o cu lumânarea, pentru că pentru noi, Iliescu era ceea ce zbieram noi în Piaţa Universităţii - "Iliescu pentru noi, este Ceauşescu doi". Pentru mine, el a rămas aşa, pentru foştii mei colegi, nu. Întâmplarea în sine nu a fost deci chiar o întâmplare, nu l-am provocat pe preşedinte, deşi mi s-a tot sugerat în cele trei ore cât l-am aşteptat în faţa Prefecturii pe 15 august 1992. Pur şi simplu nu am putut să mă abţin să nu-i arăt cât de mult apreciam faptul că ne fereşte de o prea bruscă trecere în normalitate. Nu mă aşteptam ca să fie atât de impresionat de insistenţa mea, încât să mă trezesc cu el de gât, până în momentul în care a constatat că din buzunar tocmai îmi cădea o legitimaţie mare, galbenă pe care scria presa.”

Asa a aparut celebra zicere “ Mai animalule! ” care iata, aflam din media, se intoarce azi, dupa 19 ani, ca un bumernag, impotriva lui Ion Iliescu.

Astfel, ROMANIA LIBERA  tireaza : “ Iliescu, admonestat la Iaşi de şeful unui ONG, care i s-a adresat cu: "Măi, animalule! " si relateaza ca
preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a fost admonestat la Iaşi de către preşedintele organizaţiei non-guvernamentale FAPTA, Sorin Bălănescu, care i-a spus "Măi, animalule!", la ieşirea din clădirea in care fostul şef al statului tocmai îşi lansase o carte.
Marţi după-amiază, precizeaza sursa citata, la ieşirea din clădirea Muzeului Unirii din Iaşi, Ion Iliescu a fost admonestat de şeful organizaţiei FAPTA din Iaşi, Sorin Bălănescu, acesta strigând către fostul şef al statului "Măi, animalule!".
Bălănescu, alături de un prieten, l-a aşteptat pe Ion Iliescu la poarta Muzeului Unirii, unde fostul şef al statului şi-a lansat volumul "Fragmente de viaţă şi istorie trăită".

“Liderul unui ONG ieşean l-a apelat, marţi, pe Iliescu, cu remarca "Măi, animalule!" titreaza si ADEVARUL care consemneaza ca Iliescu, care se afla in vizita la Iaşi, tocmai îşi lansase cartea "Fragmente de viaţă şi istorie trăită". La ieşirea din clădirea Muzeului Unirii din Iaşi, a fost aşteptat la poartă de şeful organizaţiei FAPTA din Iaşi, Sorin Bălănescu, care a strigat către fostul şef al statului "Măi, animalule!".
Ion Iliescu n-a avut nicio reacţie, urcând rapid în maşină, alături de liderul local al PSD, Gheorghe Nichita.

"A venit la mine şeful Poliţiei Locale şi m-a întrebat ce caut în locul respectiv. Eu i-am răspuns, întrebându-l ce caută Iliescu la Iaşi", a spus Bălănescu.
"Am strigat «Măi, animalule!», replică pe care, la un moment dat, când era preşedinte, a folosit-o şi Iliescu. Consider că Iliescu a îngropat România 20 de ani, la fel cum primarul Nichita a distrus oraşul şi l-a îngropat în datorii", a spus Bălănescu.
Ion Iliescu i s-a adresat în 1993, unui jurnalist din Constanţa, cu apelativul "Mai, animalule!".

Balanescu, citat si de REALITATEA a precizat că nu a fost amendat de către poliţiştii locali, prezenţi la faţa locului.
În luna iulie a acestui an, mai precizeaza sursa citata, preşedintele FAPTA Iaşi, Sorin Bălănescu, a fost amendat de către poliţişti, fiind acuzat că a provocat scandal în faţa unui centru de cartier al primăriei, unde Gheorghe Nichita urma să ţină audienţe.
El a împărţit atunci pliante cu conţinut critic la adresa primarului Nichita, spunându-le poliţiştilor că va părăsi zona doar după ce va termina de distribuit pliantele. Ulterior, el a fost preluat de poliţiştii, urcat cu forţa în duba Poliţiei, fiind amendat pentru tulburarea liniştii publice.

Un incident similar, in care Ion Iliescu a fost admonestat intr-un loc public, s-a petrecut in vara anului trecut cand, asa cum consemna MEDIAFAX , evenimentul de lansare a cărţii lui Ion Iliescu de la Bookfest a fost perturbat de mai multi tineri reprezentând grupul "Noii Golani", care au afişat mesaje împotriva fostului presedinte al Romaniei.
În debutul evenimentului organizat la Romexpo pentru lansarea cărţii lui Ion Iliescu "După 20 de ani. 1989", în spaţiul rezervat acestei manifestări au fost prezenţi trei tineri care au arborat afişe contra fostului preşedinte, spunea sursa citata.
Cei trei tineri, liderul grupării "Noii golani" şi alţi doi membri, au afişat coli A4 pe care era scris: "Ion Iliescu căutat pentru furtul Revoluţiei din 1989".

Ofiţerii SPP care asigurau paza fostului preşedinte au îndepărtat foile, iar forţele de ordine de la Romexpo i-au scos pe tineri afară, unul dintre ei, legitimat ulterior ca George Simion, fiind îndepărtat cu forţa.

Afişul arătat de cei trei tineri, alb-negru, îl înfăţişează pe Ion Iliescu, deasupra portretului fiind scris: "Căutat pentru furtul Revoluţiei din 1989, chemarea minerilor în iunie '90, instigare la violenţă împotriva studenţilor anticomunişti, ascunderea adevărului despre mineriade".

Pe afiş , spunea sursa citata, mai scria că organizatori ai unui marş intitulat "Măi, animalule", ce a avut loc duminică, 13 iunie, 2010, la ora 12.00, pe traseul Intercontinental - Piaţa Romană - casa lui Ion Iliescu sunt Asociaţia 21 Decembrie şi Grupul de acţiune Noii Golani.
"Te aşteptăm la marş, măi, animalule", mai era scris pe afiş.
Când tinerii au arborat mesajele, Ion Iliescu i-a acuzat de huliganism şi le-a solicitat să părăsească spaţiul în care avea loc evenimentul.
Unul dintre tineri, legitimat ulterior ca fiind George Simion, i-a reproşat lui Ion Iliescu că nu trebuie să lanseze cărţi despre istoria comunismului în România, el fiind scos cu forţa de către oamenii de ordine ai complexului Romexpo.
Tânărul i-a acuzat pe jandarmi şi pe oamenii de ordine, după ce a fost scos afară, că îl apără pe "criminalul Iliescu".

După ce reprezentanţii grupului de acţiune Noii Golani au fost evacuaţi din incinta în care avea loc lansarea cărţii lui Ion Iliescu, acestora nu li s-a mai permis accesul, ei fiind chestionaţi şi legitimaţi de către jandarmi.
George Simion a declarat atunci, pentru MEDIAFAX, că atât el, cât şi alţi doi din cei cinci colegi cu care a venit la Romexpo au fost urcaţi într-o dubă a Jandarmeriei Capitalei şi duşi la Secţia 2 Poliţie.El a precizat că jandarmii nu le-au explicat de ce sunt duşi la sectir şi nici nu le-au spus în ce mod vor fi sancţionaţi.
"Am fost luaţi şi suntem duşi la Poliţie, deşi avem buletinele la noi. Nu ne putem explica de ce se întâmplă acest lucru. Eu personal consier că este un abuz", a mai spus George Simion.

Eu pun punct aici si pana maine, numai bine va doresc!