Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

O serie de manifestații contra încălcării dreptului de a vota al românilor din diaspora prin organizarea defectuoasă de către oficialități a procesului electoral, dar și pentru desfășurarea corectă a turului al doilea al alegerilor prezidențiale vor avea loc sâmbătă în Sibiu, Bucureşti, Constanţa, Braşov, Iaşi, Cluj, Reşiţa, Timişoara, Arad sau Oradea, în același timp cu demonstrații ale românilor din afara granițelor, în fața reprezentanțelor noastre diplomatie sau în alte locuri publice.

Seria de mitinguri pentru democrație și vot corect din acest weekend a fost deschisă vineri seara, la Sibiu, unde aproximativ o mie de persoane au participat la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale. Evenimentul a fost anunțat și pe Facebook iar manifestanții le-au cerut românilor de pretudindeni să iasă la vot și „să își aleagă viitorul”.

Oamenii s-au strâns, vineri seară, în Piaţa Mare din centrul Sibiului, cu avut steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje de susţinere pentru românii din afara ţării și cu îndemnuri la vot. Potrivit Mediafax, după o perioadă petrecută în piaţa centrală a oraşului, manifestanţii au pornit în marş pe bulevardul pietonal din zona centrală. Organizatorul manifestării, Dorin Beu, spune că ideea de a strânge oamenii în centrul oraşului i-a venit după ce a văzut acţiuni similare în alte zone din ţară şi străinătate, convocarea la miting făcându-se, în principal, pe reţelele de socializare. Participanţii la miting au purtat pancarte şi au scandat "Diaspora, nu uita, Sibiul e de partea ta", "Yes, votăm", „Ghinion, ghinion, s-a trezit ţara din somn!”, „Vreau să pot să merg la vot”, „Libertatea de-a vota nu ne-o va lua nimenea!” şi "Cine nu votează, ţara trădează".

Protestele sunt anunțate după următorul program:
București - 8 noiembrie, ora 18:00
Constanța - 8 noiembrie, ora 18:00
Iași - 8 noiembrie, ora 18:00
Timișoara - 8 noiembrie, ora 18:00
Reșița - 8 noiembrie, ora 18:00
Cluj - 8 noiembrie, ora 17:30
Arad - 8 noiembrie, ora 17:00
Oradea - 8 noiembrie, ora 16:00
Brașov - 9 noiembrie, ora 13:00
Târgu Mureș - 12, 13, 14 noiembrie, orele 17-21

Cluj Napoca

Al treilea oraș în acre va începe protestul de sâmbătă este Cluj-Npoca. Potrivit evenimentului organizat pe Facebook, mitingul va începe la ora 17.30 în Piața Unirii din centrul municipiului. ”Destul ne-a umilit Guvernul Ponta, dar acum romanii din diaspora au suferit o umilinta prea grea, pe care o resimtim si noi. Pana aici! Ne-a ajuns!”, scrie în descrierea evenimentului.

Sibiu

Sibienii continuă și sâmbătă protestul organizat vineri seara. Evenimentul este anunțat simplu pe Facebook, fără slogane sau texte motivaționale, însă cu un avertisemnt pentru cei care vor să participe în cunoștință de cauză. Astfel, organizatorii spun să nu au autorizație de miting.

București

Nu se poate ca de la aceste proteste să lipsească bucureștenii, în special tinerii, cei care sunt chemați în stradă zilnic, de la ora 18.00, începând de sâmbătă (8 noiembrie - n.r.) până sâmbătă (15 noiembrie - n.r.). Evenimentul este, așadar, unul amplu, care va dura, conform anunțului de pe Facebook, timp de o săptămână, cu proteste zilnice de la ora 18.00 în Piața Universității.

Oradea și Arad

Orădenii și Arădenii au mers un pas mai departe și au creat pe Facebook nu doar evenimente ci chiar pagini dedicate acestor manifestații prin care cetățenii sunt îndemnați să iasă în stradă: Iată paginile create pentru protestele din Oradea și Arad.

Reșița

Tot pe Facebook este anunțat un protest și în Reșița. Acțiunea este programată să înceapă , la fel ca în celelalte orașe, la ora 18.00.

Proteste viitoare

De asemenea, pentru Capitală, pe lângă suita de proteste zilnice anunțate prin evenimentul menționat mai sus, pe Facebook a fost creat un alt eveniment prin care lumea este chemată la protest, pentru data de 14 noiembrie, la ora 18.00. sloganul acestei mișcări este ”Ponta NU fura! România NU te vrea! IN TURUL 2, luam tara INAPOI!” iar organizatorii fac apel ca protestul să aibă loc în toate orașele țării, nu doar în București.
Un nou eveniment similar a fost creat și pentru data de 15 noiembrie, atunci când în Piața Universității din Capitală este planificat un nou protest. Acesta va începe la ora 18.00 iar mesajul organizatorilor pune punctul pe ”i” încă de la început: ”Spune NU lui Victor Ponta. Ne-am săturat de comuniști și de puii lor”.

În Iași se anunță un protest similar și în data de 15 noiembrie, la ora 20.00. Potrivit evenimentului creat pe Facebook, acesta va avea loc în Piața Unirii, aceolo unde și-au anunțat prezența câteva zeci de persoane până acum.

Nu în ultimul rând, tot pe Facebook, a fost creat un eveniment inspirat din ”provocarea găleții cu gheață” prin care persoanele cu drept de vot sunt îndemnate să participe la o provocare generală de a nu-l vota pe candidatul Victor Ponta în Turul II al alegerilor prezidențiale. Evenimentul se numește #NuPonta Challenge.

Proteste în diaspora

Proteste au avut loc deja, și vor continua și sâmbătă (08 noiembrie - n.r.) și în marile orașe din afara țării, în special acolo unde românii nu au putot vota. Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) i-a îndemnat pe 6 noiembrie să protesteze în fața ambasadelor României din Europa unde s-au înregistrat probleme la vot. FADERE a anunâat atunci ”o manifestare comună și pașnică” cu începere de la ora devenită deja tradițională: 18.00.

Totodată, asociația i-a îndemnat și pe românii de la București să iasă la protest în fața sediului Ministerului Afacerilor Externe (MAE), tot la ora 18.00.

Proteste similare sunt așteptate să se desfășoare și în acestă sâmbătă (8 noiembrie - n.r.).

Integral pe România Liberă