Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

O echipă de cercetători, în frunte cu doctorul spaniol Juan Carlos Izpisúa, a descoperit o metodă revoluționară de "reparare" a țesuturilor afectate ale inimii, informează Agerpres.

Cercetătorii au reușit "să repare" inimile șoarecilor blocând patru molecule capabile să inhibe unele programe, organele putând fi astfel regenerate — metodă care deschide calea unor noi tratamente pentru bolile cardiace.

Studiul notează că, deși mamiferele adulte nu își pot regenera țesuturile afectate, ele pot păstra o capacitate latentă, prezentă în timpul dezvoltării embrionare. Laboratorul doctorului Izpisúa a fost pionier în identificarea multor molecule esențiale care definesc dezvoltarea vertebratelor.

În 2003, echipa medicului Juan Carlos Izpisúa a identificat semnalele responsabile de regenerarea inimii peștelui zebră, iar în 2010 a descris acest proces într-un articol publicat în revista Nature.

În studiu se arată că celulele cardiace se pot transforma în celule imature — similare celulelor precursoare ale inimii—, fapt ce le permite să se multiplice și să regenereze țesutul afectat. Următorul pas va fi realizarea de teste pe alte animale, cercetătorii urmând să vadă dacă reprogramarea regenerativă funcționează și în cazul lor.

Integral pe România LiberăComentarii

I, the robot. Ca performanta medicala jos palaria.Dar n-ar fi mai bine sa gaseasca solutii pt. eradicarea cauzelor care provoaca problemele cardiace?

8 noiembrie 2014 11:12

PRECIZARE: Speram ca ati remarcat frecventa (cu totul & cu totul & cu totul neobisnuita, n.n. a) infarcturilor miocardice din ultimele luni! Iata acum si explicatia!!! Trucul e vechi (si totodata un "ever green", n.n.): mai întâi este creata o EURO-problema, dupa care cineva (prietenii stiu de ce - de ce nu se mai afla în posesia preputzului din dotare, n.n.) apare cu solutia gata-preparata si scoate banul-gros! Cu respect, Redactia RL

7 noiembrie 2014 22:23

Gheorge Calin/ Gheorghe Craioveanu/ Iacob Drugus/ Calin Valentin Sigur ca da. Tesuturile inimii se regenereaza, NUMAI SI NUMAI, dar absolut numai daca il votati pe Tiganul Mitoman, V.V.Ponta

7 noiembrie 2014 21:41

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.