Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Teodor Meleșcanu, 73 de ani, fost șef al spionajului românesc până la intrarea sa în cursa prezidențială, spune că are semnale că în cancelariile vestice este considerat „singurul candidat care poate oferi garanții pentru continuarea actualei politici externe“. În același timp, Teodor Meleșcanu crede că România are nevoie în această perioadă grea de o persoană experimentată care să adune toate părțile la aceeași masă. Din punctul lui de vedere există diferite feluri de amenințări la adresa României: Rusia ar vrea să „exploateze slăbiciunile“ țării și să le folosească în propriile strategii, iar principala slăbiciune o constituie „proasta guvernare“ și „o anumită ne­mul­­țumire a românilor“. Pe de altă par­te, rușii pot să recruteze oameni în instituțiile statului, dar preferă agenții de influență, după cum sugerează fostul șef al Serviciului de Informații Externe.

R.L.: Înainte de a decide intrarea dvs. în cursă, ați discutat cu reprezentanți ai principalilor aliați ai României?

T.M.: Nu, consultarea a avut loc după, nu înainte de plecarea mea din Serviciul de Informații Externe (SIE) pentru a le spune că doresc să intru în cursa prezidențială și că acest lucru nu are nici o legătură cu Serviciul, care va funcționa ca și până acum, cu aceeași structură, cu aceiași oameni. A fost deci o întâlnire de rămas bun.

După ce ați plecat de la SIE v-ați întâlnit cu oficiali ai ambasadelor occidentale?

T.M.: Am avut unele conversații, dar nu la nivelul ambasadelor sau al trimișilor de orice fel.

Aveți semnale dinspre cancelariile occidentale legate candidatura dvs.?

T.M.: Am semnale că e binevenită și sunt considerat singurul candidat care poate să ofere garanții pentru continuarea actualei politici externe românești.

Și de la ce nivel vin aceste semnale?

T.M.: De la niveluri corespunzătoare.

Există o ambiție mai veche a dvs. de a deveni președintele României. În 2000 ați mai candidat o dată și ați obținut un scor foarte mic acum sondajele arată că aveți sub 5 procente; pe ce vă bazați?

T.M.: Am făcut o analiză pornind de la cota de încredere pe care o au oamenii în mine și care a fost constantă în ultimii 2 ani și prin diverse extrapolări am ajuns la concluzia că pot să intru în turul 2; în următoarele zile voi avea însă un sondaj făcut pe un număr foarte mare de respondenți.

Ați spus că „războiul bate la ușă“ și că România este impredictibilă. Cine ne amenință?

T.M.: România se află într-o perioadă în care rolul președintelui este foarte important. Situația este destul de grea și pe plan intern, dar mai ales pe plan internațional, de aceea avem nevoie de mesaje coerente.

Și cine ne amenință?

T.M.: Există o amenințare ce este dată de evoluțiile care au loc: în Europa de Vest au apărut zone în care se pune deschis problema unor modificări statale, a fragmentării: în Scoția, în Catalonia; în estul Europei avem evoluțiile din Crimeea și din Ucraina de Est.

Vedeți această amenințare și în România?

T.M.: Da.

În ce sens?

T.M.: Problema Ținutului Secuiesc nu este singura. În anumite zone istorice, din cauza nemulțumirilor, oamenii își pun problema dacă nu cumva s-ar descurca mai bine dacă s-ar autoadministra decât într-un stat cu o guvernare instabilă.

Vă referiți la Transilvania?

T.M.: Mă gândesc în primul rând la Transilvania, care este mai dezvoltată decât celelalte regiuni. Este vorba despre o atitudine pe care am observat-o de câte ori am fost acasă. Toți prietenii și colegii mei care mi-au rămas în Arad și Hunedoara au același discurs: „Voi, miticii de la București, duceți țara de râpă“. Degeaba le spun că eu nu sunt un mitic, fiindcă ei reproșează politicile Capitalei. Există o mare nemulțumire față de felul în care este administrată țara.Integral pe România LiberăComentarii

SASU Ba nu e doar o momaie: este unealta securisto-bashinista de polarizare a voturilor, fie chiar si numar restrans, voturi care sa se adune dupa aceea la udrea sau iohannis, dupa caz. Important este pentru basescu sa faca in asa fel incat sa scape de puscarie. De aici si puzderia de candidati de tot felul, peste tot, de prin toate partile. Nu va mai raciti gura degeaba. Nu conteaza. El trebuie doar sa fie ceea ce este. Cu cat va agitati in jurul lui, cu atat ii faceti publicitate si campanie!

13 octombrie 2014 10:36

Ochii ca sarmaua. Vulpuim ceva? Hai să dăm la babaroase! Pe babalâcul de Meleşcanu îl caută Madona cu coasa p-acasă, iar fosila asta ceauşistă umblă brambura să candideze. Moşneagul Meleşcanu se visează salvatorul României pe care vrea s-o scoată din râpa imaginară unde miticii de la Bucale au băgat-o, în loc să se gândească la locul de veci. A dracului momâie ceauşistă neâmpăiată încă.

13 octombrie 2014 10:05

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.