Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

De astăzi suntem oficial în campanie electorală. Pentru cei pasionaţi de politică şi de comunicare electorală, ce urmează este similar unui Campionat Mondial de Fotbal. Cinicii ar putea insista pe această comparaţie spunând că şi în alegerile prezidenţiale, şi la Campionatele mondiale în mod cert nu câştigă românii.

Dincolo de miza cea mare, 50% + 1 din voturi pe 16 noiembrie, sunt alte atâtea lucruri la care să fim atenţi de acum şi până când rezultatele finale ale scrutinului vor apărea. Smart Politics a făcut o listă de teme de interes, pe care v-o propunem spre dezbatere. Pentru fiecare subiect, puteţi veni chiar voi cu propriile estimări.

Că tot este în vogă (a se vedea forma programului Monicăi Macovei), aveţi mai jos varianta noastră de decalog pentru campania care tocmai începe. 10 întrebări puse în context.

Scorul electoral al lui Victor Ponta: începe cu 3 sau cu 4? La acest moment, cvasi-unanimitatea sondajelor de opinie arată că premierul va obţine mai mult de 40% din voturi în turul I. Ca şi la europarlamentare, va conta foarte tare managementul aşteptărilor, îndeplinirea obiectivului stabilit de opinia publică. În acest moment, obiectivul este 40%+ pentru Victor Ponta. În spaţiul dominat de emoţii dintre cele două tururi va conta mai puţin dacă premierul va fi în faţa lui Iohannis pe 2 noiembrie, ci dacă el iese victorios în raport cu această ştachetă simbolică. Reamintesc că, în zona social-democraţilor, doar Ion Iliescu (47,34% în 1992, FDSN) şi Adrian Năstase (40,97% în 2004) au reuşit această performanţă. Nu e deloc uşor.

Scorul electoral al lui Klaus Iohannis: începe cu 2 sau cu 3? Un rezultat sub 25% pentru candidatul ACL ar reduce foarte mult posibilitatea unei surprize pe 16 noiembrie, în timp ce orice vot peste 30% ne va aduce, în turul al doilea, mai aproape de pasionanta confruntare de acum cinci ani.
Integral pe AdevărulComentarii

Lute Sondajul alaturat e mereu masluit de un cretin care voteaza la greu ,de om bolnav.ce crede ca realizeaza cu asta nu stiu .Ar putea lasa lumea sa voteza ca sa avem cat de cat o imagine apropiata.Daca nu se poate poate renuntam la orice sindaj !!

3 octombrie 2014 15:05

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.