Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Plutonul doi de prezidenţiabili s-a aliniat la start. După înscrierea celor două „staruri“ ale prezidenţialelor din aceasta toamnă, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, ceilalţi candidaţi au bătut şi ei, ieri, la uşa BEC. Astfel, preşedintele PMP Elena Udrea, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, liderul UDMR Kelemen Hunor şi  realizatorul TV Dan Diaconescu s-au înscris în cursa pentru Cotroceni, alături de Monica Macovei, care a făcut acest pas cu câteva zile în urmă.

Surpriză însă: cu mai puţin de 24 de ore înainte de încheierea termenului pentru depunerea candidaturilor a apărut şi un candidat intuit dar neanunţat. Teodor Meleşcanu a renunţat ieri la conducerea spionajului românesc pentru a intra în cursa pentru Palatul Cotroceni, anunţă ROMÂNIA LIBERĂ. Meleşcanu, şeful Serviciului de Informaţii Externe şi-a anuntat demisia şi conform purtătorului de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, Partidul Dreptăţii Sociale a anunţat că va depune azi candidatura lui Meleşcanu pentru alegerile prezidenţiale.

ZIUA VECHE aminteşte că Meleşcanu anunţase încă de astă-primăvară că e gata să se înscrie în cursa pentru prezidenţiale. Ultima lui declaraţia referitoare la acest subiect a fost făcută vineri, când şeful SIE dădea de înţeles că ar avea probleme cu strângerea de semnături. „Dacă aveţi puţină răbdare, luni dimineaţă o să avem răspunsul la toate. Dacă vor fi întrunite condiţiile, luni dimineaţă o să vă dau un răspuns“, declarase Meleşcanu.

Interesant este, după cum observă NAŢIONAL că, în afara activiştilor Partidului Dreptăţii Sociale şi a câtorva ONG-uri, principalii „agenţi electorali” ai fostului şef al SRI au fost membri ai sindicatului cadrelor militare în rezervă, aşa după cum a declarat chiar preşedintele acestui sindicat, Mircea Dogaru. Dogaru a mai spus că acţiunea a început în urmă cu circa o lună şi că s-au mai strâns semnături şi pentru Ghişe şi Funar.

Colonelul în rezervă Mircea Dogaru este liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate şi este cel care, în urmă cu doi ani, a semnat cu liderii USL un protocol care avea printre obiective desfiinţarea Curţii Constituţionale, a ANI, a DNA şi a CNSAS, aminteşte GÂNDUL.

Conform unor surse politice citate de ADEVĂRUL, planul prezidenţial al fostului director al SIE este următorul: să fie ales preşedinte, apoi, în 2015, să găsească un consens politic prin care să fie modificată ConstituţiA, în sensul în care mandatul preşedintelui să revină la patru ani. Astfel, Teodor Meleşcanu intenţionează să ocupe fotoliul de la Cotroceni numai doi ani, apoi, în toamna lui 2016, să fie organizate alegeri prezidenţiale concomitent cu cele parlamentare. Astfel, mandatul său ar urma să devină mai mult unul interimar, care se va întinde pe doi ani.

În drumul său spre Palatul Cotroceni, Meleşcanu, s-a „lepădat" şi de Partidul Naţional Liberal, cel care l-a propulsat la conducerea SIE dar care, cu o fermitate nemţească, a ales un alt candidat pentru preşedinţie, în persoana lui Klaus Iohannis. A găsit în schimb o echipă care a reuşit să îi strângă 400.000 de semnături într-un timp-record. Creierul întregii operaţiuni, prezentat de RING, este Traian Rece, preşedintele Partidului Dreptăţii Sociale, care a mărturisit că strângerea de semnături pentru europarlamentare i-a dat încredere că va reuşi.

„Aceiaşi oameni care au reuşit să strângă şi la europarlamentare 260.000 de semnături, acum, când au auzit că este vorba despre Teodor Meleşcanu, o valoare a României, au alergat zi şi noapte. Aşa am reuşit să strângem 400.000 de semnături pe care le-am depus deja", a spus Traian Rece.

Partidul Dreptăţii Sociale, o formaţiune cu doctrină teoretică de stânga, este condus de un fost parlamentar PSD, cu trecut controversat. Este vorba de Traian Rece, fost senator şi trezorier PSD la sfârşitul anilor 90. Traian Rece a fost implicat în una dintre cele mai mari reţele de rambursare ilegală a TVA-ului demontată de poliţişti în anul 2000, afirmă EVENIMENTUL ZILEI. Peste 50 de miliarde de lei vechi au ajuns ilegal în buzunarele unor patroni bucureşteni, printre care şi Rece, care, însă, nu a ajuns să fie condamnat la închisoare.

De altfel, NAŢIONAL susţine că printre parlamentari circulă zvonul că Meleşcanu este aruncat în cursa electorală pentru a rupe o bucată serioasă din electoratul care l-ar putea vota pe Iohannis, în aşa fel încat acesta să nu poată ajunge în turul 2. Susţinătorii acestei teorii îl consideră pe Iohannis drept cel mai puternic contracandidat a lui Ponta. De asemenea, aceiaşi politicieni mai cred că în felul acesta i s-a oferit lui Meleşcanu o ieşire elegantă de la conducerea SIE, ştiut fiind că noul preşedinte avea să numească pe altcineva, în decembrie, la vârful acestui serviciu.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a afirmat, luni, că nu îi este teamă de eventuala candidatură a lui Teodor Meleşcanu la alegerile prezidenţiale, chiar dacă acesta ar putea atrage o parte din votanţii liberali. „De ce să-mi fie teamă? Este dreptul domniei sale, dacă îndeplineşte condiţiile cerute de lege, să candideze. Oricine îndeplineşte condiţiile poate să candideze“, a spus Iohannis, citat de AGERPRES. Întrebat ce părere are despre fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, liderul liberalilor a spus că nu poate formula o opinie, deoarece nu îl cunoaşte suficient de bine.

În ceea ce priveşte şansele sale pentru a accede în turul doi, Iohannis a apreciat că în primul tur al prezidenţialelor va obţine 35% din voturi, iar premierul Victor Ponta - 36%, iar în turul II de scrutin se va mobiliza toată lumea şi va câştiga el alegerile, cu o prezenţă mai mare decât în primul tur. De asemenea, subliniază COTIDIANUL, acesta a dezminţit zvonurile referitoare la o eventuală retragere a sa din cursa prezidenţială.

„Cum comentaţi înscrierea şefului SIE, Teodor Meleşcanu, în cursa prezidenţială“? Vă puteţi exprima opinia, pe CHESTIONARUL ZIARE.RO, având la dispoziţie următoarele variante de răspuns: „Ar putea câştiga Preşedinţia, ţinînd cont că a fost ministru de Externe şi nu a fost implicat în scandaluri“, „Este un politician cu vechime, care are şanse să ajungă cel mult în turul al doilea“ sau „Nu va trece de primul tur. A fost aruncat în cursă doar pentru a lua din voturile lui Iohannis“.