Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Sprijinul pentru independenţa Scoţiei a ajuns la 49%, relevă un sondaj de opinie realizat de institutul Ipsos, cu o zi înaintea unui referendum crucial pentru viitorul Marii Britanii, transmite Reuters.

Sondajul arată că 51% dintre scoţieni susţin rămânerea Scoţiei în interiorul Regatului Unite.

Susţinerea independenţei a sporit cu 7 procente comparativ cu un sondaj similar realizat pe 5 august.

Marţi, cele trei partide tradiţionale britanice au publicat o declaraţie comună solemnă în care promit o mai mare autonomie scoţienilor dacă vor vota "Nu" la referendumul pentru independenţă.

Această promisiune, ce reafirmă angajamentele anterioare, a fost publicată într-unul din principalele ziare scoțiene, Daily Record, sub titlul "Jurământul". Textul a fost semnat de premierul conservator David Cameron, liderul partidului de opoziție laburist Ed Miliband și vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg.

Pentru premierul scoțian Alex Salmond, aceasta este o "ofertă de ultim moment". Ea "nu îi va descuraja pe oamenii din Scoția să profite joi de imensa oportunitate de a încredința Scoției viitorul Scoției", a declarat el.

În schimb, la Londra, unii au început să îşi facă griji cu privire la concesiile mari anunţate. Potrivit mai multor comentatori, ele ameninţă să ducă la o federalizare sau chiar la o "balcanizare" a Regatului Unit.