Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Forţele de ordine au respectat pas cu pas reglementările privind mitingurile şi ordinea publică la protestul de sâmbătă din Capitală. Jandarmii au fost prezenţi, iniţial, în număr mic şi fără echipamentul de protecţie pe care îl folosesc pentru confruntări violente. Sâmbătă, în jurul orei 19.00, când primii protestatari au început să ajungă în Piaţa Universităţii, forţele de ordine erau deja prezente. În jurul orei 20.00, unul dintre jandarmi a fost lovit cu o piatră în cap, iar colegii săi şi-au pus căştile de protecţie şi s-au echipat cu bastoane, scuturi şi gaze lacrimogene.

Reguli pentru bastoane, scuturi şi gaze

Tot echipamentul folosit este conform articolului 29 din Legea de funcţionare şi organizare a Jandarmeriei (Legea 550/2004). La acelaşi articol se specifică faptul că bastoanele, scuturile, armele cu glonţ de cauciuc şi gazele lacrimogene sunt folosite şi „împotriva grupurilor organizate care împiedică desfăşurarea normală a căilor de comunicaţii, în locurile publice şi în alte obiective importante". „Folosirea acestor mijloace se face numai după avertizarea şi somarea participanţilor de a se dispersa", se arată la articoul 31 al aceleiaşi legi.

Integral în Adevărul

Integral pe Adevărul