Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

De trei zile, ţara fierbe! După polemica în direct la TV dintre preşedintele Traian Băsescu şi Raed Arafat, românii au ieşit în stradă. Startul a fost dat de cei din Târgu Mureş, iar protestele s-au extins în întreaga ţară. Şi după două zile de proteste paşnice, Capitala s-a transformat, aseară, într-un adevărat câmp de luptă între protestatari şi forţele de ordine. Acesta a fost unul dintre cele mai violente proteste din ultimul timp din România.

Galeriile echipelor de fotbal din Bucureşti, de multe ori rivale, au fraternizat de data aceasta împotriva forţelor de ordine şi a puterii, oricare ar fi ea, anunţă ROMÂNIA LIBERĂ. Protestatarii au pornit de la „Respect pentru Raed Arafat“ şi au ajuns la „Greaţă faţă de Băsescu“, constată JURNALUL NAŢIONAL. Medicul Raed Arafat s-a arătat îngrijorat, de amploarea pe care au luat-o acţiunile oamenilor din întreaga ţară, prin care şi-au arătat susţinerea faţă de SMURD. Medicul a declarat, pentru ADEVĂRUL, că este important ca lumea să aibă grijă, pentru ca acţiunile de susţinere să nu degenereze.

Nu a fost aşa, iar Capitala s-a transformat în „raiul anarhiştilor“, după cum afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, care prezintă şi filmul celui mai violent protest din ultimii ani. Bătăi, sticle incendiare şi maşini distruse, în timp ce jandarmii au tras focuri de avertisment. Incidentele din Piaţa Universităţii, provocate de membri ai galeriilor de fotbal care au aruncat cu sticle incendiare şi pietre în forţele de ordine, sunt criticate, după cum susţine cu exemple GÂNDUL, în termeni duri de internauţi.

Pe de altă parte, forţele de ordine au respectat pas cu pas reglementările privind mitingurile şi ordinea publică la protestele din Capitală. Jandarmii, afirmă ADEVĂRUL, au fost prezenţi, iniţial, în număr mic şi fără echipamentul de protecţie pe care îl folosesc pentru confruntări violente. În jurul orei 19.00, când primii protestatari au început să ajungă în Piaţa Universităţii, forţele de ordine erau deja prezente. În jurul orei 20.00, unul dintre jandarmi a fost lovit cu o piatră în cap, iar colegii săi şi-au pus căştile de protecţie şi s-au echipat cu bastoane, scuturi şi gaze lacrimogene. Tot echipamentul folosit este conform articolului 29 din Legea de funcţionare şi organizare a Jandarmeriei.

După aproape 12 ore, protestul din Piaţa Universităţii s-a încheiat, duminică noaptea. Bilanţul protestelor, prezentat de ANTENA3, arată astfel: 51 de răniţi, 19 internaţi. Dintre aceştia, patru erau jandarmi. Aproximativ 30 de manifestanţi au fost idicaţi de jandarmi, care i-au încercuit şi i-au dus la dube. Pompierii au intervenit pentru stingerea a patru incendii până la ora 23.50.

Ce a făcut preşedintele Traian Băsescu în timpul protestelor din ultimele zil, când mii de bucureşteni au ieşit în stradă pentru a-i cere demisia, iar protestele au ajuns la violenţe extreme? COTIDIANUL susţine că nimic. Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat în Bucureşti, atât sâmbătă cât şi duminică, fiind prezent la Palatul Cotroceni.