Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Aceasta este probabil o ştire care mângâie resentimentul criticilor din România ai scriitoarei Herta Müller, o veste bună pentru foştii securişti, precum Radu Tinu, şi foştii nomenclaturişti, precum Ion Iliescu, pentru acei colaboratori ai regimului Ceauşescu care au făcut zile negre unor oameni vinovaţi doar de întâmplarea de a fi născuţi într-o Românie inventată de ei.

Dar, probabil, şi pentru cei criticaţi de Herta Müller, precum Victor Ponta. Senatul oraşului Berlin pare că refuză, în prima fază, să îi acorde titlul de „cetăţean de onoare” scriitoarei născute în România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură.

Senatorii de la Berlin nu au reuşit să ajungă la o decizie majoritară în cazul acordării titlului de „cetăţean de onoare” scriitoarei din Banat. Motivele sunt neclare, iar presa germană speculează pe marginea lor, presupunând că autoarea nu este pe placul multor politicieni, membrii ai Senatul sau Camerei Deputaţilor ai oraşului-land Berlin. Mai ales al acelor politicieni de astăzi, care, ori parvin din structura fostei Germanii de Est (RDG), respectiv comunistă, ori propagă, fiind mai tineri, idealurile acelui sistem politic, ignorându-i partea obscură. Ea mai notează că, pe lângă aceştia, un număr însemnat de intelectuali germani nu acceptă critica cu care îi confruntă Müller. primarul general al Capitalei germane, Klaus Wowereit, este şi el vizat de critică.

Reacţia scriitoarei la disputa, care o are ca subiect în Senatul Berlinului, a urmat târziu şi doar în treacăt: „Acesta este teatru de vară”.

Herta Müller a intrat deja în istorie

Vestea proastă din vestea bună, pentru cei care nu o plac, este faptul că nu Herta Müller însăşi aspiră la acest titlu de onoare şi că ea cu siguranţă nici nu are nevoie de el! Herta Müller a intrat deja în istorie, prin scrierile sale şi obţinerea celor mai importante premii de literatură din lume, în timp ce criticii acesteia se vor ofili mai devreme sau mai târziu doar pe culoarele ei.
Integral pe AdevărulComentarii

Radu T Vile danke, Herta...mich nict fergegesen....eu sunt unul din putinii tai cititori fideli...na, acum nu poti lua toate titlurile din Ioropa......chiar moca....

8 august 2014 13:46

cititor E drept, Doamna Muller si in cartile ei da cu barda, nu crutza pe nimeni. De altfel, e motivul pt. care a primitNobelul. Nu poti sa multumesti pe toata lumea.

8 august 2014 11:46

liberalul socialist Lucuruile merg "around" in lmea oamenilor, unde interesele si timpenia nu apartine unui singur grup, natie sau continent. Henrich si Thomas Mann au fost interzisi in Germania, mari scriitori americani au fost pusi la index in perioada MacCartysta in USA, sute de scriitori de prestigiu mondial au pierit in temnite staliniste - LITERATURA ROMANA POSTBELICA A FOST PUSA PE CHITUCI DE COMUNISTII mediocratizatori. De ce ar altfel in cazul dnei Muller?

8 august 2014 11:20

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.