Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Reprezentanții INCDPM - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanța au instalat la Vama Veche, în imediata apropiere a cherhanalei din nordul stațiunii, Centrul Mobil de Informare al Rezervației Marine Vama Veche - 2 Mai.

Cum protecția naturii și turismul intensiv nu se împacă de cele mai multe ori, soluția este reprezentată de informarea activă și educarea turiștilor care își petrec concediul în imediata vecinătate a Rezervației Marine Vama Veche - 2 Mai. Aceasta a fost înfiinţată în anul 1980 şi a fost declarată sit de importanţă comunitară (SCI) în anul 2007, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România. Scopul Rezervaţiei este acela de a proteja și conserva habitatele marine importante, precum și flora şi fauna marine (peste 250 de specii). Rezervaţia marină Vama Veche - 2 Mai reprezintă o combinaţie aproape unică la litoralul românesc, prezentând o varietate de substraturi pe care le au la dispoziţie speciile, permiţând o amplă dezvoltare a acestora, astfel că zona constituie un adevărat „mozaic” al habitatelor.

Mulți dintre cei care frecventează zona nu cunosc faptul că marea în care se scaldă adăpostește o asemenea bogăție din punct de vedere al biodiversității. În acest sens, custozii de la INCDM „Grigore Antipa“ Constanța informează constant turiștii și îi instruiesc pentru a practica un turism prietenos cu mediul marin și costier. Copiii de la școala gimnazială din 2 Mai se implică activ în aceste activități de educație ecologică. La 5 iunie 2007, la iniţiativa INCDM, s-a înfiinţat aici Clubul Junior Ranger, alcătuit din 20 elevi cu vârste de până la 14 ani, pentru acţiuni de educaţie şi conştientizare. Elevii sunt legitimaţi de către custode, instruiţi şi echipaţi corespunzător pentru acţiuni de patrulare în zona plajei. Ei au fost atraşi, încă de la constituirea grupului, în acţiunile de conştientizare a turiştilor privind importanţa Rezervaţiei și își petrec în acest mod vacanțele de vară.

În data de 4 august 2014, membrii Junior Ranger Club au împărțit și completat chestionare pe plaja din dreptul localității 2 Mai, pentru a afla care este atitudinea turiștilor față de deșeurile de pe plajă/din apă. De asemenea, a fost ecologizată plaja dintre 2 Mai și Vame Veche, iar, la final, ponderea cea mai mare între tipurile de deșeuri a fost reprezentată de ambalaje PET. Acțiunea de colectare a deșeurilor și completare a chestionarelor s-a desfășurat în contextul proiectului european PERSEUS („Cercetarea mediului privind politicile ambientale în mările din sudul Europei“).

Program. Funcționează permanent

Centrul Mobil de Informare al Rezervației Marine Vama Veche - 2 Mai rămâne activ până la sfârșitul sezonului estival. Permanența este asigurată de doi reprezentanți ai INCDM „Grigore Antipa“, care pot oferi informații celor interesați. În restul anului, Centrul de Informare al Rezervației funcționează la Școala Gimnazială din 2 Mai.

Punctul de informare a fost amplasat pe plajă

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.