Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Un „atac terorist” a provocat zeci de morţi şi răniţi la Xinjiang, regiune musulmană din nord-vestul Chinei, a anunţat, marţi, agenţia China Nouă, potrivit Mediafax.

O bandă înarmată cu cuţite a atacat un post de poliţie şi clădiri oficiale din comitatul Shache, luni dimineaţa, a anunţat agenţia de presă oficială chineză, citând poliţia locală, şi „zeci de uiguri (minoritate musulmană) şi etnici han (etnie majoritară în China) au fost ucişi sau răniţi”.

„Poliţiştii prezenţi la faţa locului au ucis zeci de membri ai bandei. Potrivit primelor elemente ale anchetei este vorba despre un atac terorist premeditat”, a continuat agenţia oficială.

China a cunoscut în ultimele luni o serie de atacuri sângeroase în locuri publice, în Xinjiang sau în alte părţi, imputate de autorităţi islamiştilor uiguri.

Un atentat sinucigaş a fost comis, în mai, într-o piaţă din Urumqi, capitala Xinjiang, provocând 43 de morţi, dintre care patru agresori, şi circa 100 de răniţi.

Ca reacţie, Beijingul a anunţat o campanie vastă de luptă antiteroristă, care s-a tradus prin zeci de arestări, condamnări masive, expuneri publice ale „teroriştilor” şi execuţii în urma unor procese expeditive.

În acelaşi district în care a avut loc atacul de luni, situat la 200 de kilometri de oraşul Kachgar, opt atacatori au fost ucişi la sfârşitul lui decembrie de poliţie în timpul unui atac asupra unui comisariat, comis de persoane înarmate cu cuţite şi explozibil.

Xinjiang numără peste nouă milioane de uiguri, iar o aripă radicală a acestora s-ar afla la originea atentatelor sângeroase din ultimele luni, potrivit autorităţilor.

Dar grupările de apărare a drepturilor omului apreciază că politica represivă desfăşurată de Beijing împotriva culturii şi religiei uigurilor alimentează tensiunile şi violenţele din regiune.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.