Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Diplomați europeni acuză Italia de simpatie exagerată la adresa Rusiei. Roma respinge aceste acuzații, însă nu-și ascunde aspirația de a deveni un mediator în negocierile dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă, informează cotidianul rus Kommersant, preluat de Agerpres.

La începutul crizei ucrainene, cea care era considerată principalul adversar al unei abordări dure în ceea ce privește sancțiunile la adresa Rusiei era considerată Germania. Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel a adoptat o poziție destul de dură. La rândul lor, autoritățile iotaliene infirmă acuzațiile, iar premierul Matteo Renzi a declarat că poziția Italiei corespunde cu abordarea Germaniei și Franței. Mai mult, potrivit lui Renzi, abordarea acestor țări este mai reținută decât a altor țări europene, de exemplu a celor baltice.

De altfel, Italia nu-și neagă dorința de a-și îmbunătăți relațiile cu Rusia. Astfel, ambasadorul Italiei în Federația Rusă, Cesare Maria Ragaglini, a declarat, la prezentarea programului de președinție a Italiei în UE, că Roma consideră una dintre prioritățile sale restabilirea încrederii dintre UE și Rusia. 'Intenționăm să testăm toate abordările', a declarat Ragaglini.

Decizia privind adoptarea de sancțiuni sectoriale împotriva Rusiei ar putea fi luată în timpul summitului UE din 15-16 iulie. Secretarul de stat al Italiei pentru probleme europene, Sandro Gozi, a declarat că Italia nu consideră necesar să se concentreze asupra discutării de sancțiuni împotriva Rusiei în timpul viitoarei reuniuni a liderilor UE

Integral pe România Liberă