Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Sistemele naţionale de pensii ale statelor europene au obligaţii de 30.000 de miliarde de euro, o sumă de cinci ori mai mare decât datoriile cumulate ale acestor ţări. Chiar şi înainte de izbucnirea crizei datoriilor de stat din Europa, economiştii erau îngrijoraţi de „bomba" sistemelor publice de pensii ale statelor europene.

Obligaţiile sistemelor publice de pensii din 19 ţări comunitare se ridică la 30.000 de miliarde de euro, o sumă de aproximativ cinci ori mai mare decât datoriile publice brute cumulate ale acestor state, potrivit unui studiu efectuat la solicitarea Băncii Centrale Europene.

Studiul a fost realizat de un centru de cercetare din cadrul Universităţii Freiburg din Germania, pe anul 2009, şi calculează totalul obligaţiilor sub formă de pensii pe care statele ar trebui să le plăteasscă tuturor persoanelor incluse în schemele publice la acea dată, dacă sistemele ar fi fost lichidate imediat.

Integral în Adevărul

Integral pe Adevărul