Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Analiştii occidentali avertizează că actuala criză economică este nimic pe lângă criza pensiilor, care va veni în următorii ani. Obligaţiile sistemelor publice de pensii din 19 ţări ale UE faţă de pensionarii actuali şi viitori se ridică la astronomica sumă de 30.000 miliarde euro, adică de cinci ori datoria publică totală a statelor UE. Rezultă că actualele sisteme de pensii din statele europene nu sunt sustenabile iar în viitor se vor prăbuşi ca orice joc piramidal, în cazul în care acestea nu se reformează urgent, potrivit unui studiu efectuat pentu Banca Centrală Europeană, citat de ADEVĂRUL.

Studiul calculează totalul obligaţiilor sub formă de pensii pe care statele ar trebui să le plătească tuturor persoanelor incluse în schemele publice. Sistemul public de pensii din Germania, anunţă NAŢIONAL, avea în 2009 obligaţii totale de 7.600 miliarde euro către populatia actuală, cele mai mari din Europa, urmată de Franţa, cu 6.700 miliarde euro.

La nivelul Uniunii Europene, prognozele privind rata natalităţii anunţă o îmbătrânire accentuată a populaţiei. Astfel, afirmă MEDIAFAX, până în 2060, ponderea cheltuielilor statelor cu pensiile şi beneficiile sociale în PIB va creşte cu un sfert, ajungând la 14%. Majorarea vârstelor de pensionare şi diminuarea beneficiilor sociale sunt măsuri esenţiale, care ar trebui să facă parte din orice plan de redresare economică la nivelul blocului comunitar, spun la unison analiştii, citaţi de GÂNDUL.

Populaţia Europei are cea mai ridicată pondere din lume a persoanelor cu vârste de peste 60 de ani în totalul populaţiei, proporţia ridicându-se la 22% în 2009, iar prognozele Organizaţiei Naţiunilor Unite, citate de ANTENA3, indică extinderea la 35% până în 2050. Durata medie de viaţă a populaţiei din ţările dezvoltate va creşte la 83 de ani până în 2050, de la 75 de ani în 2009, potrivit estimărilor ONU.

În ultimii doi ani, mai multe guverne europene (printre care cele din Franţa, Grecia, Spania, Portugalia, Marea Britanie şi România) au demarat reformarea sistemelor naţionale de pensii, bazate pe majorarea vârstei de pensionare şi, în unele cazuri, îngheţarea sau tăierea pensiilor, anunţă ADEVĂRUL. Iar EVENIMENTUL ZILEI aminteşte că şi înainte de izbucnirea crizei datoriilor de stat din Europa, economiştii erau îngrijoraţi de „bomba" sistemelor publice de pensii ale statelor europene.