Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Scandalul Bercea Mondial şi arestarea lui Mircea Băsescu au băgat întreaga clasă politică în breaking news. De trei zile, programul normal de ştiri este întrerupt pentru a se cere câte o demisie. Prima, a lui Traian Băsescu. Primul - Victor Ponta. A urmat Călin Popescu Tăriceanu, intrat şi el în breaking news, cu anunţul privind o declaraţie şi o şedinţă specială a Parlamentului care să-i ceară demisia de onoare preşedintelui, anunţă GÂNDUL.

Coaliţia de guvernare încearcă să capitalizeze politic scandalul în care este implicat fratele preşedintelui, Mircea Băsescu. Potrivit propunerii lansate de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu acceptul premierului Ponta, Parlamentul îi va cere printr-o declaraţie demisia de onoare lui Traian Băsescu. În plus, susţine ROMÂNIA LIBERĂ, comisiile de resort vor analiza implicarea SRI şi SPP în acest caz, solicitând celor două servicii să prezinte un raport privind vizitele lui Traian Băsescu la clanul Bercea.

CURENTUL constată că „lupul moralist” Călin Popescu Tăriceanu crede că a venit vremea să-i plătească poliţa lui Traian Băsescu pentru „bileţelul roz” pe care i l-a trimis cu ceva ani în urmă pentru a-l scăpa de puşcărie pe prietenul Dinu Patriciu. Totuşi, Tăriceanu are o memorie scurtă la fel ca durata căsniciilor sale şi calitatea moralităţii sale şi vrea să facă tot ce îi stă la îndemână să forţeze demisia lui Băsescu. De altfel, mai afirmă CURENTUL, tentativa de puci va fi din nou una instituţională, precum acţiunea de suspendare şi apoi demitere din 2012.

Al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, a găsit, după atâta timp, şi o explicaţie caraghioasă pentru bileţulul roz pe care i l-a trimis preşedintelui Traian Băsescu în 2007, prin care îi cerea să intervină în Justiţie. Tăriceanu spune acum că i-a cerut lui Băsescu să semnaleze CSM, când, aminteşte ADEVĂRUL, toată lumea a văzut că în bileţel scrie, amical, „Dragă Traian, să vorbeşti la Parchet“.

Surse din PSD citate de EVENIMENTUL ZILEI, susţin că Tăriceanu nu s-a consultat cu social-democraţii înainte de a propune acea declaraţie. „Nu trebuia să fie aşa. Nu aşa se fac lucrurile. Ce demisie? Modul în care a pus problema nu a fost în regulă”, au declarat sursele citate. Primul care a dat un semnal că lucrurile nu sunt chiar în ordine a fost preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, care a afirmat că nu ştie dacă solicitarea lui Tăriceanu este „oportună”. La scurt timp, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, după ce a participat la şedinţa coaliţiei, că forma propusă de Tăriceanu pentru declaraţia pe care plenul reunit al celor două Camere urmează să o adopte trebuie îmbunătăţită.

Cerută insistent de mulţi lideri politici, demisia lui Traian Băsescu nu este o opţiune însă şi pentru UDMR, remarcă NAŢIONAL. Motivul: un astfel de demers ar genera instabilitate. „Eu cred că în acest moment, în care e vorba în primul rând de fratele preşedintelui, nu de el – chiar dacă evident face parte din familie şi chiar dacă sunt unele suspiciuni, eventual, că ar fi ştiut o parte din acele acţiuni, nu s-a confirmat nimic – nu ar fi benefica o demisie, ar crea o instabilitate. (…) Cu trei-patru luni înainte de alegeri, nu cred că este oportună o asemenea cerere”, a explicat vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely, care a exclus şi varianta unei noi suspendări a şefului statului.

Viziunea maghiarilor, afirmă COTIDIANUL, este împărtăşită şi de democrat-liberali, aceştia precizînd, la rândul lor, că preşedintele nu are niciun motiv să-şi încheie acum mandatul. Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a declarat că partidul său va vota împotriva oricărei măsuri care „forţează“ în mod neconstituţional demisia preşedintelui Traian Băsescu.

Însă PSD ar putea să primească o mână de ajutor din rândurile Opoziţiei, anunţă  ROMÂNIA LIBERĂ. Conducerea centrală a PNL a lăsat votul la latitudinea parlamentarilor partidului. Şeful senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a anunţat deja că liberalii din Sentat vor vota în favoarea declaraţiei, dar vor cere şi demisia lui Ponta pentru cazul Duicu. Sprijinul PNL ar fi suficient pentru adoptarea declaraţiei, chiar în absenţa unui vot din partea UDMR.

De cealaltă parte, o declaraţie a Legislativului privind demisia nu are valoare juridică. De la Palatul Cotroceni, preşedintele, citat de AGERPRES, a calificat cererea de a demisiona drept una neserioasă, anunţându-i pe cei care i-au solicitat acest lucru că „nu voi lua în considerare strigătele lor şi nici declaraţia parlamentului”.

„Îmi este greu să înţeleg în aceşti paramentri campania de suspendare începută de premier. Săptămânile trecute, chiar în biroul său, Duicu făcea trafic de influenţă. Sau solicitarea de demisie a domului Tăriceanu, care când era premier îmi trimitea bileţele pentru a interveni în cazul Patriciu“, a comentat Băsescu, după ce i-a asigurat pe parlamentari că în zadar îşi dau silinţa.

Vă puteţi exprima opinia asupra acestui subiect votînd CHESTIONARUL ZIARE.RO. Până în prezent, la întrebarea „Ar trebui ca Traian Băsescu să îşi dea demisia în urma arestării fratelui său în scandalul Bercea Mondialul?“, din cele 90.064 voturi, 65.535 voturi (73%) au fost pentru „Da. Ar fi un gest de onoare, firesc într-o democraţie europeană“ şi 24. 529 voturi (27%) pentru „Nu. Atât timp cât nu s-a dovedit implicarea sa directă, nu are motiv să demisioneze“.
Comentarii

CoRect Pentru corectitudine, trebuie sa rectific: se numeste haznaua nu latrina 3.

24 iunie 2014 16:30

Florin pliznau Daca sondajul n-ar fi facut de ziarero.antena3, adica binecunoscuta latrina 3 poate ca as crede. Trei zile arata 2% pentru NU si 98% pentru DA.

24 iunie 2014 16:16

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.