Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Colega noastră, jurnalista Maria Petraşcu s-a stins din viaţă, marţi dimineaţă, la ora 4.00, în urma unui infarct. Membră a Asociaţiei 21 Decembrie Braşov, Maria Petraşcu a luptat pentru aflarea adevărului Revoluţiei. Dar, cel mai mult a crezut pîna în ultima clipă în meseria de jurnalist.

În 21 decembrie '89, dimineaţa, Maria Petraşcu anunţa în redacţia ziarului "Drum nou" că este în doliu după copiii de la Timişoara. În 22 decembrie '89, împreună cu soţul ei, Marius Petraşcu, şi alţi colegi şi tipografi au scos primul ziar liber din Braşov, „Libertatea“, iar după revoluţie a scris pentru mai multe ziare locale. În ultimul an de viaţă şi-a publicat articolele pe www.ziare.ro

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, aseară, un decret privind conferirea post-mortem a Ordinului Naţional "Serviciul Credincios" în grad de cavaler fostei noastre colege. Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, distincţia a fost oferită „în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru obiectivitatea şi profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul unei cariere de excepţie în presă, reprezentând un exemplu pentru tinerele generaţii de jurnalişti“.

Maria Petraşcu s-a prezentat astfel, cu ocazia ultimei aniversări, într-un articol online:

„Sunt jurnalistă. Îmi fac meseria cu pasiune, aceeaşi ca şi atunci când am scris primul articol de ziar. Nu am obosit, nu m-am plictisit şi nu am abdicat de la principiile care guvernează această profesie. Nu m-am îmbogăţit financiar ci doar spiritual.

Nu regret şi nu voi regreta niciodată vila, maşina, conturile consistente din bănci pe care nu le am. Mă bucur ori de cate ori pot schimba, prin ceea ce fac, puţin din multul şi greul angrenaj ruginit ce ţine în loc această ţară şi acest popor. Fiecare milimetru cucerit este pentru mine echivalent cu o mare şi muncită victorie!

Din toate aceste motive şi din multe altele cred că şi in breasla noastră, ce nu a putut scăpa de cancerul generalizat al corupţiei în care jurnaliştii adevăraţi sunt sufocaţi de cohortele de ziarişti „tastatură“ – sau „tonomat“, dintre care unii au şi exerciţiul tristelor vremi trecute când scriau orice la comanda partidului comunist totalitar, trebuie să se producă o schimbare majoră.

Dar schimbarea aceasta, atât de necesară, trebuie să vină din interiorul breslei şi nu din afara sa, şi nu impusă ci asumată. Altfel ne paşte pericolul unei ruşinoase înregimentării forţate, politică şi economică, iar jurnaliştii vor ajunge să fie doar nişte biete şi jalnice prelungiri ale unor potentaţi ai zilei şi să ia poziţie de drepţi înainte să li se ordone acest lucru!

Tinerii jurnalişti pot aduce schimbarea! Cu condiţia să accepte apostolatul impus de profesia lor!“

Maria Petraşcu va fi înmormântată astăzi.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!