Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pentru a reduce riscul de infarct şi de accident vascular cerebral, favorizate de acumularea grăsimilor în artere, se recomandă adoptarea unui stil de viaţă echilibrat.

Diagnosticul de hipercolesterolemie se stabileşte atunci când nivelul colesterolului total depăşeşte 200 mg/dl, iar nivelul colesterolului rău (LDL, adică lipoproteine cu densitate mică) este mai mare de 115 mg/dl. Colesterolul este indispensabil bunei funcţionări a organismului, deoarece intră în compoziţia membranelor celulare şi ajută la producerea unora dintre hormonii esenţiali.

Din păcate, concentraţia colesterolului din sânge (îndeosebi a celui „rău", care se depune pe artere şi creşte riscul unui blocaj) poate fi uşor influenţată, în sensul creşterii ei, de stilul de viaţă dezechilibrat, caracterizat de o dietă bogată în grăsimi saturate (provenite din produsele de origine animală) şi de sedentarism.

„Predispuse la hipercolesterolemie sunt şi persoanele care au vârste de peste 40 de ani şi cele care au în familie un membru cu nivelul colesterolului ridicat ori care suferă de o boală cardiovasculară", explică prof. dr. Eduard Apetrei, şeful secţiei de ­Cardiologie a Institutului „C.C. Iliescu" din Bucureşti.

Deoarece o persoană cu nivelul colesterolului „rău" peste limita normală nu prezintă simptome, medicii de la Fundaţia Americană a Inimii recomandă ca, după vârsta de 20 de ani, fiecare persoană să-şi măsoare nivelul colesterolului. Aceasta cu atât mai mult cu cât numărul persoanelor sub 30 de ani care suferă de o boală cardiovasculară a crescut considerabil în ultimii 10 ani.

Fructe, legume şi 30 de minute de mişcare, zilnic

Medicii de la Clinica Mayo afirmă că balanţa grăsimilor din sânge poate fi echilibrată prin simpla modificare a stilului de viaţă. Mai exact, persoanele care au nivelul colesterolului total şi al celui „rău" ridicate trebuie să elimine din dietă grăsimile animale, mai ales alimentele de tip fast-food (shaorma, chebap, hamburgeri), până când cele două tipuri de lipide înregistrează valori normale.Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.