Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Preşedinte demisionar şi deocamdată interimar al PNL, Crin Antonescu a decis să mai facă un pas electoral şi să nu mai candideze la şefia partidului, lăsându-i astfel drumul liber „proiectului Iohannis”. Recunoaşterea înfrânderii în partid şi inclusiv retragerea au venit după ce prim-vicepreşedintele demisionar al PNL, Klaus Iohannis, a anunţat, miercuri, că va candida la preşedinţia PNL la Congresul extraordinar şi că a cerut şi primit derogare de vechime pentru a putea candida, anunţă CURENTUL.

Imediat, remarcă ADEVĂRUL, Ludovic Orban, primul înscris pe lista candidaţilor, chiar cu o zi în urmă, a declarat că nu mai candidează şi va face pasul în spate „în interesul partidului”. După Orban, următorul care s-a grăbit să-i netezească drumul lui Iohannis, a fost chiar preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu. Singurul care nu vrea nici în ruptul capului să cedeze în faţă lui Iohannis este senatorul Ioan Ghişe, acesta părînd mai hotărât ca niciodată să-şi joace cartea la congres.

Ioan Ghişe, singurul contracandidat al lui Klaus Iohannis la şefia partidului până în prezent, acuză conducerea interimară a PNL că vrea să distrugă partidul, după ce Crin Antonescu a primit un mandat în alb la negocierile cu PDL să decidă viitorul partidului alături de oamenii săi. „Statul partidului prin articolul 67, litera C, spune aşa: alianţele şi fuziunile le aprobă delegaţia naţională, primii 200 din partid, la propunerea Biroului Politic Naţional, adică primii 80 din partid. Biroul Naţional negociază şi propune  alianţe sau fuziuni. Momentan nu există nici o decizie sau propunere a Biroului Naţional pentru alianţe sau fuziuni“, a explicat Ioan Ghişe la ANTENA3.

Dar, avându-l în momentul de faţă drept contracandidat doar pe Ioan Ghişe, primarul Sibiului Klaus Iohannis se poate considera jupân şi noul preşedinte al PNL, susţine NAŢIONAL. Asta după ce, în urmă cu trei zile, şi fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu a fost poftit de colegii lui să părăseasca sala de şedinţe a partidului, iar acum nu mai este aşa de convins că vrea să se arunce în lupta pentru şefia PNL.

Mai mult, actualul preşedinte al Senatului recunoaşte că nu se mai regăseşte în direcţia pe care au apucat-o liberalii şi dă de înţeles că ar fi tentat de înfiinţarea unei noi formaţiuni politice. Surse apropiate lui Călin Popescu Tăriceanu au declarat pentru GÂNDUL că acesta va încerca să formeze un nou partid, care se va alătura PSD şi va încerca să prezinte această alăturare drept o refacere a USL.

În scenariul liberalilor, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ, Crin Antonescu ar rămâne candidatul la prezidenţiale, după ce îi predă lui Iohannis ştafeta în fruntea partidului. „Pot să fiu orice”, a spus preşedintele demisionar al PNL. Decizia finală va ţine, însă, seama şi de evoluţia lui Antonescu în sondajele de opinie şi va fi luată, cel mai probabil, în luna septembrie.

Alte surse, citate de EVENIMENTUL ZILEI, au anunţat că de fapt în septembrie se va face rocada la prezidenţiale Crin Antonescu- Klauss Iohannis. Despre candidatura la Cotroceni, Iohannis a evitat să dea un răspuns concret. Întrebat dacă Antonescu rămâne candidatul PNL la Preşedinţia României, Iohannis a răspuns: „Nu discutăm despre o candidatură la Preşedinţie astăzi“.

Crin Antonescu şi Vasile Blaga au decis, aseară, ca PNL şi PDL să fuzioneze şi să susţină un candidat unic la prezidenţiale, care va fi stabilit în urma unor sondaj de opinie. Însă, susţine GÂNDUL, în acest moment cele mai mari şanse pentru nominalizare le are Klaus Iohannis, cotat mai bine în sondaje la capitolul încredere şi decât candidatul oficial al PNL, Crin Antonescu, cât şi faţă de cel al PDL, Cătălin Predoiu.