Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

La plecarea la Consiliul informal de la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a arătat că "reflecţia" pentru desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene va fi prelungită până la finalul lunii iunie şi că din punctul său de vedere "prima şansă o are candidatul PPE şi noi vom susţine acest lucru fără rezerve". Dacă şeful statului îl susţine pe popularul Jean-Claude Junker, premierul Victor Ponta insistă că PSD îl doreşte în continuare pe socialistul Martin Schulz. Liderii de la Bucureşti nu s-au pus până acum de acord nici în privinţa portofoliului de comisar pentru care România să se bată în negociere.

Preşedintele Traian Băsescu merge astăzi la Bruxelles la primele discuţii despre rezultatul alegerilor europene, urmând să îl susţină, împotriva poziţiei premierului Victor Ponta, pe Jean Claude Junker pentru şefia Comisiei Europene. Cina informală la care şefii de stat şi de guvern membri ai Consiliului European au fost invitaţi în această seară este precedată de un summit al PPE şi de un altul al PES la care se vor discuta scenariile de negociere. Dacă Băsescu merge la PPE şi susţine în Consiliul European, aşa cum a anunţat de pe Aeroporul Otopeni, că popularii, cu Jean Claude Junker, trebuie să aibă prima şansă la desemnarea preşedintelui CE, Ponta participă şi el la PES, insistând petru Martin Sculz.

Numele viitorului preşedinte al Comisiei Europene va rezulta însă din negocierea între grupurile parlamentare, după ce fiecare dintre noii deputaţi îşi va anunţa afilierea. "Rezultatul alegerilor arată că PPE a câştigat alegerile fără a avea majoritrate absolută, dar este cel mai mare partid ca reprezentare în PE. Este previzibil ca acest lucru să cântărească foarte greu în desemnarea preşedintelui Comisiei Europene. Cele şase partide extremiste vor avea un cuvânt important dacă nu se realizează o alianţă PPE cu socialiştii", a spus Băsescu, la decolare.

Integral pe GândulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.