Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În 2012 lumea ar putea să treacă prin mai multe scenarii de groază: colapsul zonei euro, reducerea ratingului de credit al SUA, schimbarea orientării Rusiei după alegerile prezidenţiale, escaladarea tensiunilor în Asia sunt temerile incluse în raportul Global Outlook 2012.

Investitorii străini şi guvernele occidentale vor monitoriza cu precauţie posibilele schimbări în orientarea politică a Rusiei în cazul în care, aşa după cum se şi aşteaptă, premierul Vladimir Putin va câştiga alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 4 martie, se menţionează în raportul întocmit de de Banca japoneză de investiţii Nomura şi citat de JURNALUL NAŢIONAL. Investitorii au îngrijorări şi în legătură cu economia chineză.

Analiştii avertizau încă de la începutul anului trecut asupra pericolului de „supraîncălzire" a economiei chineze. Într-un editorial publicat luna trecută în „The New York Times“, Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, avertizează că există „motive serioase de îngrijorare în legătură cu izbucnirea unei crize" şi în China. Krugman, citat de ADEVĂRUL, spune că Beijingul „devine încet-încet un nou punct periculos“.

Pe lângă perspectivele economice negative, nu trebuie ignorant, susţine CAPITAL, nici faptul că anul acesta oamenii care conduc lumea se vor schimba, şi odată cu ei şi ideile pe care le susţin. Dintre cei cinci membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, doar premierul Marii Britanii, David Cameron, este singurul lider care pare sigur de faptul că va fi încă la putere la sfârşitul acestui an. Barack Obama şi Nicolas Sarkozy vor trebui să facă faţă alegerilor prezidenţiale pe care este posibil să le piardă.

Dmitry Medvedev a cedat deja preşedinţia Rusiei lui Vladimir Putin, dar protestele recente din Moscova vor face alegerile interesante, chiar dacă rezultatul nu poate fi pus la îndoială. Între timp, mai anunţă CAPITAL, în China, Hu Jintao şi Wen Jiabao încep să se pregătească pentru predarea mandatelor de preşedinte şi premier la începutul lui 2013 către Xi Jinping şi Li Keqiang.

Cu toate acestea, principalele riscuri pentru lume, conform experţilor de la Nomura, vin dinspre Europa şi SUA, mai ales în condiţiile în care în noiembrie 2012 sunt programate alegeri prezidenţiale în SUA. ROMÂNIA LIBERĂ aminteşte că preşedintele american, Barack Obama a anunţat săptămâna trecută o revizuire a strategiei militare a SUA care presupune reducerea cheltuielilor militare cu aproape 500 miliarde dolari şi o reorientare a interesului strategic american dinspre Orientul Mijlociu spre regiunea Asia-Pacific.

De altfel, BBC, citat de NAŢIONAL, a întocmit o hartă a zonelor cu cel mai ridicat potenţial conflictual pe anul 2012, în care pe primul loc se situează Iranul. Programul de înarmare nucleară pe care Occidentul susţine că îl are Iranul a stârnit îngrijorări la nivel internaţional. Israelul este bănuit deja că a început un război tăcut, prin acţiuni de comando ce vizează domeniul rachetelor şi domeniul nuclear Iranian.

Iar pe de altă parte Kim Jong Un, noul lider nord-coreean, a jurat, în 2009, că va porni un război împotriva oricui va încerca să doboare racheta cu rază lungă de acţiune a ţării. Declaraţia, afirmă GÂNDUL, a apărut într-un documentar difuzat duminică, în premieră, de televiziunea de stat din Coreea de Nord.