Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Partidele de dreapta din România, deşi multe şi mărunte, vor obţine, per total, la alegerile europarlamentare de duminică, mai multe voturi decât alianţa de stânga (PSD-PC-UDMR). Aşa arată un calcul estimativ bazat pe ultimul sondaj realizat de INSCOP la comanda ziarului „Adevărul“, care a măsurat opţiunile de vot pentru euroalegeri. PSD, împreună cu micii aliaţi din PC şi UNPR, este cotat acum la 41%. Asta înseamnă că va trimite la Bruxelles, cu siguranţă, 13 europarlamentari, în condiţiile în care îşi calculase 11 locuri eligibile. În plus, în funcţie de scorul electoral, social-democraţii ar putea câştiga chiar 14-15 mandate, un palmares important pentru Partidul Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), care se luptă cu popularii europeni pentru şefia Comisiei Europene.

De partea cealaltă, chiar dacă avem o dreaptă divizată, zestrea electorală pentru Partidul Popular European (PPE) va fi una importantă. Conform sondajului INSCOP, PDL va atinge la euroalegeri un procent de 11,3%, care le-ar fortifica cele patru locuri eligibile pentru Bruxelles. Asta înseamnă că Teodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Jean Marinescu îşi vor continua mandatele de eurodeputaţi. La mică distanţă se situează PMP (10, 2%), partidul girat de Traian Băsescu, care îi va trimite în Parlamentul Europen (PE) pe Cristian Preda, Siegfried Mureşan şi Teodor Baconschi. La mustaţă, l-ar putea trimite chiar şi pe Cristian Petrescu.

Integral în Adevărul

Integral pe Adevărul